Hyppää sisältöön

Yhdessä laulaminen lisää elinvuosia

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan yhdessä laulaminen pidentää ikää ja vähentää stressiä. Sosiaalinen osallistuminen, kuten esimerkiksi kuorolaulu, saa harrastajansa tuntemaan itsensä terveemmäksi ja pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Pölyttyneet laulunsanat, vanhat laulukirjat kannattaisi siis kaivaa esiin. Sibelius-Akatemian kuorojohdon professori Matti Hyökki ei ainostaan usko tuloksiin, vaan vakuuttaa tietävänsä vaikutuksista ihan käytännössä:

- Kuorolaulu tarjoaa asioita sydämelle ja aivoille. Ja on kavereita, joiden kanssa jakaa tämä kaikki. Kuorolaulussa on jotakin, jota ei oo tutkittu tarpeeksi. Jotain joka vaikuttaa siihen, että elinvoima lisääntyy, Hyökki kertoo tutkimustenkin antamista viitteistä.

Peräänkuulutetussa yhteisöllisyydessä, vaikkapa yhdessä hoilaamisessa, on voimaa. Soraäänisessäkin: yhdessä onnistutaan ja myös epäonnistutaan.

- Epäonnistumiset, jotka eivät ole konkursseja, eivät kenenkään taloutta romuta. Kukaan ei kuole, eivätkä lentokoneet törmää vuorenseinämiin. Asiat voidaan korjata ja skoolata hyvän konsertin jälkeen, Hyökki sanoo.

Professori uskoo myös siihen, että laulu näkyy eliniässä.

- Näen tämän viikoittain. Minulla on eri ikäisiä ryhmiä, ja en ymmärrä, mikä muu voisi lisätä elämänhalua enemmän kuin tämmöinen positiivisten elämysten kokeminen.

Myös joululaulujen yhteislaulun suursuosio todistaa yhteisen sävelen löytämisen kaipuuta.

- Joululaulut ovat niitä, joita vielä osataan. Virrethän muuttuvat niin nopeaan tahtiin, ettei kukaan oikeastaan osaa enää niitä. Ei voi olla aivan varma mennessään jumalanpalvelukseen tai mihin tahansa hartaustilaisuuteen, että siellä on tuttuja lauluja, Hyökki pohtii.

Suosittelemme sinulle