Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Taksikuskeille suunnitellaan pakollista koulutusta

Liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee taksien kuljettajille pakollista koulutusta. Tavoitteena on kohentaa ja yhdenmukaistaa taksinkuljettajien osaamista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellun esityksen mukaan kuljettajilta vaadittaisiin jatkossa peruskoulutuksen ja kokeen suorittaminen sekä jatkokoulutusta vähintään yksi päivä viidessä vuodessa. Tämän lisäksi taksiautoilijoiden pitäisi uusia ajolupansa viiden vuoden välein

Tavoitteena on kohentaa ja yhdenmukaistaa taksinkuljettajien osaamista.

Lainmuutokset tulisivat voimaan ensi syksynä. Poliisi arvioisi edelleen kuljettajan sopivuuden ja paikallistuntemuksen. Ajoneuvohallintokeskus vastaisi kokeen järjestämisestä ja valvonnasta.

Koulutusta tarvittaisiin paikkakunnasta riippuen 30-60 tuntia. Kustannuksia kertyisi kuljettajalle arviolta sadasta kahteensataan euroa.

Invataksin erityisajoluvista luovuttaisiin ja kaikilta ajajilta vaadittaisiin taksiliikenteessä osaaminen myös erityisryhmien kuljetukseen. Taksinkuljettajan yläikärajana säilyisi 70 vuotta.

Teoriakokeen kustannusarvio olisi 65-95 euroa. Esitykseen sisältyy myös ehdotus henkilöauton ammattiajoluvan uusimisesta viiden vuoden välein.

Hallitus esittää lisäksi luopumista tavaraliikenteen kuljettajan yläikärajasta, joka on nyt 70 vuotta. Nykyisin ajo-oikeutta on voitu jatkaa enintään kuorma-auton kuljettamiseen oikeuttavana.

Muutoksella mahdollistettaisiin E-luokan yhdistelmien kuljettaminen kuorma-auton ollessa vetoautona. Ajo-oikeuden jatkaminen edellyttäisi aina lääkärintodistuksen esittämistä.

Helsingin Taksiautoilijoiden mukaan suunniteltu jatkokoulutus tulee tarpeeseen, koska esimerkiksi taksien maksujärjestelmät kehittyvät jatkuvasti.

YLE Uutiset

Suosittelemme