Hyppää sisältöön

Viimeiset sanani -tv-sarja käsittelee kuolemaa

YLE lähettää Viimeiset sanani -tv-sarjan kuuden suomalaisen ja neljän hollantilaisen kuolemasta. Tarkoitus on käsitellä vaikeaa, arkaa, kiisteltyä ja kipeä aihetta dokumentaarisesti, ei tosi-tv-ohjelmien pohjalta.

Ohjelman pääosassa ovat ihmiset, jotka tietävät kuolevansa muutaman kuukauden kuluessa. Kuolevat jättävät ohjelmassa videotestamentille heille, joille he sen itse haluavat.

Ohjelma kuvataan tänä vuonna, mutta esitetään alkuvuodesta 2009 YLEn TV2:ssa.

Tarkoituksena on herättää keskustelua kuolemisesta, suremisesta ja läheisen menettämisestä.

Sarja aiheutti pahennusta jo etukäteen Kuolemaa käsittelevä ohjelma herätti viime keväänä kauhistusta Hollannissa siitäkin huolimatta, että eutanasia on sallittu maassa. Katsojat järkyttyivät kuolemansairaiden tilittäessä tuntojaan ohjelmassa Mijn Laatste Woorden - Viimeiset sanat. - Minusta on tärkeää, että voimme näyttää ihmisiä, jotka tietävät kuolevansa ja että voimme myöskin kuulla, mitä heillä on ehkä kerrottavanaan elämästä. Mitä jäi tekemättä, mitä tuli tehtyä ja myös siitä miten he itse suhtautuvat kuolemaan, kertoo YLE:n ohjelmapäällikkö Timo Järvi. Kirkko ja ja monet nettikeskustelijat ovat voineet tänään pahoin iltapäivälehtien lööppikohun myötä. Viimeiset sanat luvataan toteuttaa kuitenkin Suomessa hyvällä maulla. Sarjan tekijät haluavat tehdä dokumentaarisella otteella toteutetun asiaohjelman, jossa sarjan päähenkilö tekee videotestamentin, joka näytetään läheisille hautajaisten jälkeen. Tuotantoyhtiölle on ilmoittautunut jo ensimmäisiä halukkaita, mutta yhtään sarjaa ei ole kuvattu. - Me etsimme ihmisiä, jotka ovat eri-ikäisiä, eri sukupuolta, ja ihan erilaisissa elämäntilanteissa. Etsimme ihmisiä, jotka ihan vapaaehtoisesti haluavat kertoa elämästään ja siitä, mitä tuli tehtyä ja mitä jäi ehkä tekemättä, kuvailee vastaava ohjaaja Sari Isotalo Susamuru Oy:stä. Mielenterveysseura järjestää puhelinpäivystystä sarjan jälkeen

Suomen Mielenterveysseura järjestää puhelinpäivystyksen sarjan jälkeen. Mielenterveysseuran mielestä sarja avaa ahdistavaa solmua, mikäli ohjelma tehdään hyvin.

- Voi olla, että kun se tehdään hyvin, niin se voi jopa helpottaa ihmisten ahdistusta. Se voi tehdä asiaa ymmärrettävämmäksi ja avata sellaisia tabuja, mistä me emme puhu, pohtii kehittämisjohtaja Liisa Saaristo Suomen Mielenterveysseurasta.

Suomessa sarja halutaan tehdä yleisölle tutuksi jo hyvissä ajoin, jotta kuohu ehtisi laskeutua. Moni katsoja odottaa kiinnostuksella sarjaa.

Suosittelemme sinulle