Hyppää sisältöön

Sveitsi ei luovuta Maija-Liisa Lahtista

Sveitsi ei luovuta törkeästä kavalluksesta tuomittua Maija-Liisa Lahtista Suomeen. Sveitsin tulkinnan mukaan Lahtinen ei ole syyllistynyt rangaistavaan tekoon. Sveitsin viranomaisten päätös yllätti Keskusrikospoliisin.

Sveitsi perustelee päätöstä sillä, että luovutuksen edellytyksenä oleva ns. kaksoisrangaistavuus ei täyty.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Seija Havukainen kuvaa Sveitsin päätöstä hienoiseksi yllätykseksi, koska kyse on Suomen lainsäädännön mukaan aika vakavasta rikoksesta.

Havukaisen mukaan Suomen viranomaisilla on tässä vaiheessa hyvin vähän tehtävissä.

- Jos Lahtinen liikkuu jossakin muualla Euroopan alueella ja jää kiinni jossain toisessa maassa, sitten tämä tilanne arvioidaan uudelleen. Sveitsistä Lahtista ei saada Suomeen, Havukainen sanoo YLE Uutisille.

Helsingin hovioikeus tuomitsi kesäkuussa 2006 Maija-Liisa Lahtisen törkeästä kavalluksesta kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen lehtikeisari Urpo Lahtisen kuolinpesän varojen kavaltamisesta. Maija-Liisa Lahtinen oli poistunut maasta ennen tuomion julistamista. Hän on ollut siitä lähtien viranomaisten tavoittamattomissa, eikä tuomiota ole voitu panna käytäntöön.

Lahtisesta on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Lahtisen olinpaikan selvittyä Suomen oikeusviranomaiset ovat olleet yhteydessä Sveitsin viranomaisiin ja tiedustelleet luovutusmahdollisuutta. Asiasta on käyty Sveitsin kanssa tietojen vaihtoa vuodesta 2006.

Tapaukset, joissa etsintäkuulutetun olinpaikka tiedetään, mutta maa ei luovuta häntä, ovat harvinaisia.

- Ei näitä kovin usein tapahdu, mutta ei tämä ensimmäinen tapaus ole. Näitä on ollut muutama vastaava tapaus vuosien varrella, KRP:n Havukainen sanoo.

Maija-Liisa Lahtinen kertoo kolmen vuoden pakomatkastaan maanantaina YLEn MOT-ohjelmalle. Ohjelma alkaa TV1:ssä 4.2. klo 20.00. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle