Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Luontokuvaajat pohtivat eettisiä pelisääntöjä

Luontovalokuvauksen suosio on kasvanut viime vuosina nopeasti. Samaan aikaan kuvaajat ovat alkaneet käydä tiukkaa keskustelua valokuvauksen eettisistä pelisäännöistä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Valokuvauksella on tehty luonnolle paljon hyvää ja edistetty esimerkiksi laulujoutsenen ja saimaannorpan suojelua. Digikameroiden myötä kameraharrastuksen suosio on kasvanut huimasti, ja luontovalokuvaajien yhdistyksessä on jo yli 2 000 jäsentä.

Osalla kuvaajista tapakulttuuri on kuitenkin unohtunut. Kahden lapinpöllön pesintä Etelä-Suomessa epäonnistui, kun ihmiset hätistelivät niitä lentoon komeiden kuvien toivossa. Harvinainen mustakaularastas puolestaan ei päässyt edes ruokailemaan kärkkään kuvaajalauman takia.

Haaskan käytön esimerkiksi karhujen kuvaamisessa hyväksyvät jo lähes kaikki, mutta ristariitaa syntyy nyt elävien syöttien käytöstä. Osa sekä ammatti- että harrastajakuvaajista menee luontoon eläinkaupan kautta ja ostaa hiiriä ja jopa hamstereita pöllöjen houkuttimeksi.

Elävä hiiri saatetaan laittaa läpinäkyvän lasikuvun alle tai laittaa juoksemaan maastoon. Ensimmäisessä vaihtoehdossa hiiri juoksee kuvun sisässä, toisessa se joutuu pöllön saaliiksi. Lainoppineiden mukaan kyseessä on molemmissa tapauksissa eläinsuojelurikos.

Luontokuvaajien yhdistys lupaa käydä keskustelun reilujen kuvien kriteereistä ja koota ohjeet tänä vuonna julkaistavaan oppaaseen.

Suosittelemme