Hyppää sisältöön

Heinäluoma ei hae jatkokautta

Eero Heinäluoma ei hae jatkokautta SDP:n puheenjohtajana. Hän kertoi asiasta SDP:n tulevaisuusfoorumissa Turussa. Heinäluoma sanoi, että ottaa puheenjohtajana vastuun puolueen vaalitappiosta viime vuoden eduskuntavaaleissa.

Heinäluoma sanoi puoli tuntia kestäneessä linjapuheessaan, että hänellä on paloa ja halua jatkaa. Yleisö ehti jo taputtaa Heinäluoman ilmoitukselle, mutta sitten tuli yllättävä käänne.

- Sitten on kolikon toinen puoli, eli kiistatta olemme kärsineet vaalitappion. Siihen liittyen on uudistustarvetta. Olen miettinyt, että mikä on puheenjohtajan vastuu ja luottamus tässä tilanteessa, ja mitä johtopäätöksiä pitää tehdä. Olen päättänyt, että en asetu ehdokkaaksi puheenjohtajavaaliin. Toivon, että puheenjohtajavaihdos lähettää kannattajillemme vahvan viestin, että olemme kuulleet sen sanoman, jonka he ovat vaaleissa meille lähettäneet, Heinäluoma sanoi.

Ilmoitus yllätti Turussa kaikki, sillä aiemmissa spekulaatioissa puheenjohtajakamppailu nähtiin vain välivaalina, jonka jälkeen Heinäluoman kausi jatkuu.

Heinäluoma kertoi pohtineensa asiaa pitkään ja tehneensä päätöksensä viikko sitten pitkän karhunpainin jälkeen. Viikko sitten julkaistiin Taloustutkimuksen uudet puoluekannatusluvut, joiden mukaan SDP:n kannatus oli notkahtanut tammikuussa. Tällä ei Heinäluoman mukaan ollut tekemistä päätöksen kanssa.

Heinäluoma aikoo jatkaa kansanedustajana. Uusista tehtävistä kysyttäessä hän torjuu ajatuksen johtopaikasta SAK:ssa.

Heinäluoma kieltäytyi kertomasta kuka on hänen suosikkinsa SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi. Puheenjohtajakisaan on aiemmin ilmoittautunut Erkki Tuomioja. Tuomioja kertoi sunnuntaina YLE Uutisille, että on yllättynyt Heinäluoman päätöksestä. Tuomioja sanoi odottavansa nyt lisää ehdokkaita puheenjohtajakilpailuun.

Moni ilmoittikin sunnuntaina harkitsevansa ehdokkuutta, kokeneimpana heistä jo aiemmin kieltäynyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov. Myös varapuheenjohtaja Pia Viitanen, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Jutta Urpilainen sekä kansanedustajat Miapetra Kumpula-Natri, Kimmo Kiljunen, Johannes Koskinen ja Maria Guzenina-Richardson harkitsevat ehdokkuuttaan uudelleen.

Puoluekokous valitsee puheenjohtajan kesäkuussa Hämeenlinnassa.

YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle