Hyppää sisältöön

Naton NRF-joukkoihin osallistuminen vastatuulessa Ruotsissa

Ruotsin osallistuminen sotilasliitto Naton nopean toiminnan joukkoihin on vastatuulessa. Maan suurin puolue, sosiaalidemokraatit, vastustaa NRF-joukkoihin osallistumista. Puolueen mielestä Ruotsin pitää suunnata armeijan voimavarat muualle.

Suomi ja Ruotsi ovat harkinneet yhdessä osallistumista Naton ns. NRF eli nopean toiminnan joukkoihin. Maat ovat kaavailleet ilmoittavansa osallistumisestaan Natolle järjestön huippukokouksessa huhtikuussa. Ruotsin suurin puolue sosiaalidemokraatit on kuitenkin ryhtynyt hankkeen jarrumieheksi. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Urban Ahlin kertoi oppositiopuolueen kielteisestä kannasta valtiopäivien ulkopoliittisessa keskustelussa.

- Rahapulassa olevilla puolustusvoimilla on paljon tärkeämpiäkin tehtäviä, sosiaalidemokraattien Urban Ahlin perustelee ja korostaa, että demarit haluavat jatkaa horjumatta liittoutumattomuuslinjalla.

Ruotsin porvarihallitus oli laskeskellut, että demarit hyväksyisivät hiljaisesti NRF -joukkoihin osallistumisen. Lisää rohkaisua saatiin Suomen sosiaalidemokraattien myönteisestä kannasta.

Yllättynyt ulkoministeri Carl Bildt yritti vielä valtiopäivillä vakuutella, ettei joukkoihin osallistuminen ole niin dramaattista kuin miltä se kuulostaa. Ruotsi kun toimii jo monissa operaatioissa Naton komennossa.

- Tarvitsemme lisää rauhanturvaoperaatiota kaikkialla maailmassa. Joskus YK:n, joskus Naton lipun alla, Bildt sanoi.

Ruotsin hallitukselle maan suurimman puolueen vastarinta on kiusallista. Porvarihallitus on jo ennestään vastatuulessa eivätkä Nato-hankkeet ilman demareiden tukea ainakaan lisää kannatusta. Myös hallitus itse on korostanut, ettei turvallisuuspoliittisia päätöksiä tehdä ilman laajaa kansallista yhteisymmärrystä.

YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle