Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Helsingin kaupunginmuseon ilmainen sisäänpääsy on ollut menestys

Museossa vieraili tammikuussa lähes kaksi kertaa enemmän kävijöitä kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Helsingin kaupunginmuseon johtajan Tiina Merisalon mukaan ilmainen sisäänpääsy on otettu hyvin vastaan, vaikka soraääniäkin on kuulunut.

Avaa Yle-sovelluksessa

- Aina jotkut kysyvät, että onko jossakin nyt liikaa rahaa. Mutta kyllä palaute on ollut pääosin kiittävää, ihmiset ovat olleet tyytyväisiä ja iloisia tästä päätöksestä, myhäilee museonjohtaja.

Tiina Merisalon mukaan maksuttomuudella haluttiin kävijämäärän kasvun ohella lisätä Helsingin kaupunginmuseon tunnettavuutta.

- On tämä kyllä selvästi lisännyt sitä. Meillä on paljon kävijöitä, jotka ikään kuin ovat löytäneet nämä meidän kymmenen museota ensimmäistä kertaa, iloitsee Merisalo.

Saamatta jäävät eurot tarkoitus kattaa muilla tuloilla Helsingin kaupunginvaltuutetut tekivät viime vuonna aloitteen Helsingin kaupunginmuseon vapaasta sisäänpääsystä. Mallia otettiin muun muassa Ruotsista, jossa valtion museoiden maksuttomuus oli nostanut tuntuvasti kävijämääriä. Naapurimaassamme valtion museoiden ilmaisuus jäi pelkäksi kokeiluksi, sillä vapaasta sisäänpääsystä luovuttiin hallituksen vaihtumisen myötä. Ainoastaan Tukholman kaupunginmuseo on edelleen ilmainen kaikille kävijöille. Helsingin kaupunginmuseon johtajan Tiina Merisalon mukaan ilmainen sisäänpääsy kaupunginmuseoon on mahdollista, koska ilmaiskävijöiden määrä on ollut niin suuri. - Meillä on ollut sellainen lähes 75 prosenttia kävijöistä ilmaiskävijöitä. Ilmaispäivän kävijät ja alle 18-vuotiaat ovat muodostaneet suuren osan kävijöistämme. Näin ollen lipputulot ovat viime vuosina olleet 20 000 - 40 000 euron välillä vuodessa. Se on loppujen lopuksi aika pieni osuus kaikesta tulonmuodostuksesta. Vaje ovat toivon mukaan katettavissa muilla tuloilla, pohtii Tiina Merisalo. Aukioloaikoja on tarkoitus pidentää ensi vuonna

Tiina Merisalon mukaan Helsingin kaupunginmuseossa kaavaillaan ensi vuonna pidennyksiä aukioloaikoihin. Tavoitteena on, että monet tiistaisin suljettuna olleet toimipisteet voidaan pitää auki myös silloin.

- Sen lisäksi keskustakortteleissa olevissa museoissa pyritään siihen, että ilta-aukioloa lisätään, jotta myös töissä kävijöillä olisi mahdollisuus tulla museoon, suunnittelee museonjohtaja Merisalo.

Suosittelemme