Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Méxicon työntekijät opettelemaan atsteekkien kieltä

Meksikon pääkaupungin Méxicon pormestari haluaa elvyttää atsteekkien kielen nahuatlin käyttöä pääkaupungissa. Pormestari Marcelo Ebrardin suunnitelman mukaan kaupungin työntekijöiden on opeteltava nahuatlin kielen alkeet.

Avaa Yle-sovelluksessa

Virkamiehille aiotaan tarjota kielikursseja ja jakaa alkuperäiskansojen kulttureista kertovaa materiaalia. Tällä hetkellä Méxicon kaupunki järjestää tulkkeja nahuatlia puhuville asukkaille esimerkiksi oikeudessa asioimista varten.

Nahuatl on Meksikon tärkeimpiä alkuperäiskieliä. Se oli nykyisen Meksikon keskiosissa valtakielenä satoja vuosia 1500-luvulle espanjalaisten valloittajien saapumiseen asti. Nahuatlin kielestä ovat alkujaan peräisin muun muassa sellaiset sanat kuin tomaatti ja avokado.

Nykyään nahuatlia puhuu noin 1,4 miljoonaa Meksikon 107 miljoonasta asukkaasta. Pääkaupungissa Méxicossa asuu noin 30 000 nahuatlin puhujaa, joista suurin osa on muualta muuttaneita. Moni heistä elättää itsensä katukaupustelulla tai kotiapulaisena.

Nahuatlia tai muita alkuperäiskieliä puhuvien ihmisten määrä putosi Meksikossa liki kymmenen prosenttiyksikköä vuosien 1930 ja 2005 välillä. Alkuperäiskieliä lasketaan puhuvan nyt 6,7 prosenttia meksikolaisista.

Méxicon pormestarin Marcelo Ebrardin on arveltu asettuvan ehdolle Meksikon vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Suosittelemme