Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ranska haluaa sammankonreisistä maailmanperinnön

Ranska haluaa maailmankuulun keittiönsä YK:n maailmanperintölistalle. Asiasta kertoi presidentti Nicolas Sarkozy lauantaina Pariisin vuotuisen maatalousnäyttelyn avajaisissa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sarkozy sanoo tehneensä aloitteen, jotta Ranska voisi vuonna 2009 ensimmäisenä maana maailmassa asettaa keittiönsä ehdolle YK:n maailmanperintölistalle ja saada siten tunnustusta gastronomiselle perinnölleen.

Sarkozyn mielestä Ranskan keittiö on maailman paras.

Ranska on maailman suurimpia juuston ja viinien viejämaita, ja ranskalaiset ovat aina olleet ylpeitä omasta ruokakulttuuristaan.

YK:n kulttuurijärjestö Unesco perusti maailmanperintölistan vuonna 1972 suojellakseen historiallisia ja merkittäviä kulttuuri- sekä luontokohteita.

Luetteloon on perinteisesti otettu konkreettisia paikkoja tai alueita, mutta ei johonkin kulttuuriin kuuluvia taitoja - kuten esimerkiksi juuri keittotaitoa.

Maailmanperintöluettelossa on tällä hetkellä 851 kohdetta, joiden joukossa ovat muun muassa Egyptin pyramidit ja Kiinan muuri. Suomessa on tällä hetkellä kuusi kulttuuriperintökohdetta ja yksi luonnonperintökohde.

Suosittelemme