Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Taksiryöstöt ovat vähentyneet kameroiden ansiosta

Taksiryöstöt ja maksamatta matkaamiset ovat vähentyneet. Takseihin kohdistuneet rikokset alkoivat vähentyä sen jälkeen kun autoihin asennettiin kameroita. Taksien turvakameran kuvat ovat myös hyvä todiste mahdollisissa oikeudenkäynneissä.

Avaa Yle-sovelluksessa

- Suomessa on 3000 taksissa turvakamera, ja niitä asennetaan koko ajan lisää, kertoo Taksiliiton toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki.

Taksinkuljettajien turvallisuus on puhuttanut sen jälkeen, kun taksin asiakas ryösti väkivaltaisesti taksin lauantai-iltana Helsingissä Katajanokalla. Muutaman päivän viisumilla maassa ollut venäläismies puukotti raa'asti taksikuskia. Tekijä saatiin kiinni läheltä koiran avulla puolessa tunnissa.

Helsingissä taksiryöstöjä tehtiin 90-luvun lopussa kymmenkunta vuodessa, mutta esimerkiksi viime vuonna niitä tehtiin enää kolme. Taksikameroiden kuvia saa katsoa vain poliisiviranomainen, mutta onneksi kuvia joudutaan katselemaan hyvin harvoin. - Taksin turvakamera on usein kiinteä infrapunakamera, jossa on laajakuvalinssi. Ryöstön yrittäjästä saadaan siis kuva myös pimeällä. Kamera ottaa kuvan jokaisesta taksiin astuneesta asiakkaasta. Ja kun kuva on käytössä, tekijälle löytyy usein myös nimi, kertoo rikoskomisario Seppo Sillanpää Helsingin poliisista. Suojaseinä estää jutustelun Kamera auttaa saamaan rikoksen tekijän kiinni, mutta se ei suojaa ammattiautoilijaa aggressiiviselta asiakkaalta. Taksiautoilijat eivät halua autoihin suojaseiniä, koska ne estävät kanssakäymisen asiakkaiden kanssa.

Arvi Perttulalla on 35 vuoden kokemus taksinkuljettajan työstä. Hänelle on sattunut tuona aikana Helsingissä vain yksi uhkaava tilanne.

Perttula arvioi, että turvakamerat ovat lisänneet turvallisuutta, mutta hänen mielestään tärkeintä on osata tyynnyttää aggressiivinen asiakas puhumalla ja käyttäytymällä rauhallisesti.

Suosittelemme