Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Europarlamentti täyttää 50 vuotta

Euroopan parlamentti on viettänyt 50-vuotispäiväänsä Strasbourgissa Ranskassa syömällä EU:n väreillä kuorrutettua kakkua, josta ensimmäisen palan leikkasi puhemies Hans-Gert Pöttering.

Avaa Yle-sovelluksessa

Puheessaan Pöttering kertasi valtaa ja vastuuta, joita europarlamentti on saanut sitten perustamisensa vuonna 1958. Tie neuvoa-antavasta elimestä lakia säätäväksi elimeksi ei ole aina ollut mutkaton, Pöttering muistutti.

Hän myös varoitti sysäämästä europarlamentin vastuulle jäsenmaiden tykönään tekemiä virheitä.

Europarlamentissa oli alkujaan 125 edustajaa. EU:n kasvettua 27-jäseniseksi heitä on 785. Vuodesta 1979 alkaen heidät on valittu jäsenmaiden suorilla vaaleilla.

Äänestäjiä vaalit kuitenkin houkuttelevat varsin niukasti, eivätkä kansalaiset tunnu tietävän, mitä europarlamentti oikeastaan tekee. Viimeksi EU-vaaleissa uurnilla kävi vain 45 prosenttia äänioikeutetuista, vuonna 1979 sentään 63 prosenttia.

EU:n uusi perussopimus, Lissabonin sopimus, lisää parlamentin valtaa, kunhan se on hyväksytty kaikissa jäsenmaissa. Ratkaisevaa on irlantilaisten kanta, sillä ainoina EU-kansalaisina he äänestävät sopimuksesta. Muualla päätöksen tekevät kansalliset parlamentit.

Suosittelemme sinulle