Hyppää sisältöön

Merete Mazzarella sai Vuoden tiedekirja -palkinnon Fredrika Runebergin elämäkerrasta

Tutkija-kirjailija Merete Mazzarella on saanut Vuoden tiedekirja -palkinnon Fredrika Runebergistä kertovasta elämäkerrastaan. Mazzarellan teos Fredrika Charlotta född Tengström käsittelee sekä Fredrika Runebergin kirjailijanuraa että hänen yksityiselämäänsä kansalliskirjailija J. L. Runebergin puolisona. Vuoden tiedekirja -palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Palkintoraadin mukaan Mazzarella kuvaa teoksessaan eläytyvästi vastoinkäymisiä, joita Fredrika Runebergilla elämässään oli. Naisen mahdollisuudet toimia taiteilijana, toimittajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana olivat 1800-luvun puolivälissä varsin rajalliset.

Mazzarella rakentaa Fredrika Runebergin elämästä ja kirjailijantyöstä tarinan, jota lukija seuraa lumoutuneena, raati kiittää. Sen mielestä on ilahduttavaa, että korkeatasoinen tutkimus voi olla samalla kaunokirjallisuutta. Mazzarella on Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori.

Nyt palkittu elämäkerta on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Fredrika Charlotta o.s. Tengström, kansallisrunoilijan vaimo. Vuoden tiedekirja -tunnustuksen myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto. Palkintoa on jaettu vuodesta 1989 alkaen. Pääpalkinnon lisäksi maanantaina annettiin myös kaksi 2 500 euron arvoista kunniamainintaa. Ne saivat dosentti Seppo Turunen teoksestaan Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa sekä filosofian tohtori Anu Lahtinen teoksestaan Sopeutuvat, neuvottelevat, kapinalliset. Palkintoraatiin kuuluivat professori Juhani Kakkuri, professori Markku Kuisma ja dosentti Maaria Linko. Raadin sihteerinä toimi tiedotuspäällikkö Ilari Hetemäki. YLE Uutiset Kuuntele Kultakuume-ohjelman juttu Mazzarellan palkitusta teoksesta (4.2.2008) (11 minuuttia)

Suosittelemme sinulle