Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Poliisi selvittää mystisen sijoitusklubin toimintaa

Poliisi selvittää salaperäisen sijoitusklubin WinCapitan toiminnan laillisuutta. Useat henkilöt ovat olleet yhteydessä poliisiin klubin toiminnan hiljattain keskeydyttyä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tiettävästi jopa tuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet varojaan aiemmin WinClub-nimellä tunnettuun WinCapitaan.

Keskusrikospoliisissa on meneillään selvitys siitä, onko WinCapitan toiminnassa kyse rahankeräyslaissa kielletystä pyramidipelistä, jolloin toimintaa olisi pidettävä rahankeräysrikoksena. Keskusrikospoliisin mukaan selvitystä tehdään yhteistyössä sisäasiainministeriön ase- ja arpajaisyksikön kanssa. Myös klubin toimintaan mahdollisesti liittyvä muu rikollisuus tutkitaan.

Varsinaista esitutkintaa ei ole kuitenkaan aloitettu, sillä poliisilla ei ole vielä tiedossaan ainuttakaan rikosilmoitusta klubin toiminnasta. Esitutkinta aloitetaan vasta sitten, jos klubin toiminnassa epäillään rikosta.

Klubin toimintaa jo viime syksystä lähtien seurannut poliisi painottaa, ettei klubin toiminnan keskeytyminen johdu poliisin toimenpiteistä. Keskusrikospoliisin tiedossa ei liioin ole, että minkään muunkaan valtion viranomaiset olisivat kohdistaneet WinCapitaan toimenpiteitä.

Sijoittajille luvattu muhkeita tuottoja Klubi on rekisteröity Panamaan, ja se on toiminut yhden ainoan verkkosivuston kautta. Yhteystietoja tai klubin avainhenkilöitä ei sivuilla ole mainittu. Klubin idea oli tuottaa sijoittajajäsenilleen rahaa ennustamalla oikein dollarin ja euron keskinäisten kurssien muutokset. Jäsenille luvattiin jopa 400 prosentin vuosituottoja. YLEn Poliisi-TV:n aikanaan haastattelemien rahoitusalan asiantuntijoiden mukaan oli selvää, ettei yksin valuuttakaupalla pystyttäisi loihtimaan luvatun kaltaisia tuottoja. Todennäköisesti sijoituskerhossa oli ainakin piirteitä niin sanotuista ponzi- tai pyramidihuijauksista, joissa perustajat ja vanhat osuudenomistajat rikastuvat uusien jäsenten liittymismaksuilla. Klubista enemmän YLEn Poliisi-TV:n raportissa. YLE Uutiset

Suosittelemme