Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Avanti matkustaa vuoteen 1924

Kamariorkesteri Avantin Suvisoitto tarjoaa tänä kesänä aikamatkan vuoteen 1924. Tänä vuonna 23. kertaa Porvoossa soivan Suvisoiton ohjelmiston on koonnut pianisti Kirmo Lintinen. Kolmen suomalaisen nykysäveltäjän tervehdyksiä lukuunottamatta kaikki festivaaliviikon aikana soivat teokset ovat peräisin vuodelta 1924.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lintinen perustelee ohjelmiston valintaa sillä, että vuonna 1924 länsimaiset konserttisalit nauttivat niin vanhoista kuin uusistakin säveltaiteen tuulahduksista. Myöhäisromantiikan ja myöhäisimpressionismin sävelet olivat yhä voimissaan, mutta uusklassismin kokeileva luonne toi niiden sekaan uusia tuulia.

Kantaesityksiä ei festivaalilla luonnollisesti kuulla. Sen sijaan monet nimekkäätkin säveltäjät ovat ensi kertaa osa Suvisoiton ohjelmaa. Heitä ovat muun muassa Edward Elgar, Gabriel Fauré, George Gershwin, Aarre Merikanto ja Giacomo Puccini.

Avantin 23. Suvisoiton ohjelmiston johtavat kapellimestarit Hannu Lintu, Juha Kangas, Dmitri Slobodeniouk ja John Storgårds. Solisteina esiintyvät muun muassa pianisti Peter Jablonski, viulisti Antti Tikkanen sekä lauluyhtye How Many Sisters.

Porvoossa järjestettävän sävelmusiikin juhlan avajaiskappaleena kuullaan Aarre Merikannon Schott-konsertto. Festivaalin päättää Jean Sibeliuksen 7. sinfonia.

Suosittelemme