Hyppää sisältöön

Pölypunkit kuolleet lähes sukupuuttoon Suomessa

Pölypunkit ovat kuolleet Suomessa lähes sukupuuttoon. Oulun yliopiston hyönteistutkijan Juhani Itämiehen mukaan pölypunkit ovat kadonneet nykyisten patja- ja peittomateriaalien vuoksi.

Suomalaiset ovat oppineet, että pölypunkit pitää kuolettaa vuorokauden mittaisella pakkaskäsittelyllä, mutta tutkijan mielestä tämä on nyt turhaa.

Punkit tarvitsevat kosteutta ja syötävää lisääntyäkseen. Itämiehen mukaan punkkeja oli suomalaisissa makuuhuoneissa viimeksi sodanjälkeisinä vuosina, jolloin makuuhuoneissa oli vielä jouhipatjoja ja huoneet olivat hataria.

- Nykyisissä kuivissa, steriileissä, keinokuituisissa ja keinomateriaaleja sisältävissä asunnoissa on työ ja tuska löytää pölypunkkeja, Itämies sanoo.

Itämies on tutkinut punkkien esiintymistä päiväkotien päiväunisängyistä, kotinsa imurin suodattimesta ja muiden selvityksistä. Tutkijan mukaan punkkeja on nykyään lähes mahdotonta löytää edes tutkimuskäyttöön.

Allergiaviikkoa parhaillaan viettävä Allergia- ja astmaliitto ei tutkijan väitettä pölypunkkikadosta ihan purematta niele.

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa epäilee, etteivät pölypunkit suomalaiskodeista ole mihinkään kadonneet. Ihmiset oireilevat niistä hänen mukaansa nykyään vain vähemmän.

Myöskään Marttaliitto ei lähtisi muuttamaan vuodevaatteiden tuulettamiseen ja vaihtoon liittyviä ohjeita, vaikka pakkaskäsittelyt ja täkkien saunottamiset marttojenkin mielestä ovat melko turhaa puuhaa.

- Varmaan kaikkien mielestä on paljon mukavampi nukkua raikkaassa makuuhuoneessa ja puhtaissa lakanoissa, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku sanoo.

Suosittelemme sinulle