Hyppää sisältöön

Terrorismilainsäädäntö tiukkenee toukokuussa

Terrorismilainsäädäntö tiukkenee merkittävästi toukokuun alussa. Kovennetut terrorismipykälät määrätään voimaan presidentin esittelyssä perjantaina.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto arvioi YLE Uutisille, että ensimmäisiä terrorismijuttuja on syytä odottaa ja että telekuuntelu lisääntyy.

Vastedes rikos on jo terrorismin valmistelu ja epäsuora tukeminen. Muutos aiempaan lainsäädäntöön on suuri. Toukokuun alusta uusi lainsäädäntö esimerkiksi edellyttää pakkokeinojen kuten kuuntelun käyttöä merkittävästi enemmän.

- Telekuuntelu on varmasti yksi tärkeimpiä keinoja niin tiedustelussa kuin esitutkinnassa, Ari-Pekka Koivisto sanoo.

Nimenomaan terrorismirikosten ennaltaehkäisy siihen tarvittavine televalvontoineen korostavat suojelupoliisin roolia. Samaan suuntaan vievät myös maahanmuuttoennusteet.

Työtä tulee tuottamaan muun muassa selkeästi kriminalisoitava julkinen yllytys, kuvitteellisena esimerkkinä vaikkapa itsemurhapommittajien ihannointi moskeijassa.

Yhä tarkempaan terrorisyyniin tulevat lisäksi rahoitus, koulutus ja värväys. Viranomaiset hiovat vielä ennen toukokuuta linjaansa yhteisessä koulutuspäivässä.

Suosittelemme sinulle