Hyppää sisältöön

Aimé Césaire on kuollut

Ranskalainen kirjailija ja poliitikko Aimé Césaire, 94, on kuollut. Césaire kuoli torstaina sairaalassa syntykaupungissaan Fort-de-Francessa Martiniquella.

Kolonialismin vastustajana ja yhtenä Négritude -liikkeen perustajista tunnettu Césaire oli kunnioitettu hahmo koko ranskankielisessä maailmassa, etenkin Karibian alueella. Hän toimi Fort-de-Francen pormestarina yli 50 vuotta ja liki yhtä pitkään Martiniquen parlamentissa.

Césairen vuonna 1953 kirjoittama teos Discours sur le colonialisme kuuluu rankalaisen poliittisen kirjallisuuden klassikoihin. Kirjassa hän rinnastaa siirtomaavallan alaisuudessa elävät natsien uhreihin.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on esittänyt syvät surunvalittelunsa Césairen kuoleman johdosta. Hän osallistuu tämän hautajaisiin sunnuntaina Fort-de-Francessa. Miesten välit ovat olleet koetuksellakin. Vuonna 2005 Césaire kieltäytyi tapaamasta silloista sisäministeri Sarkozya, joka oli tukenut lakihanketta, jonka mukaan Ranskan toiminta siirtomaa-aikana tulee esittää myönteisessä valossa koulujen historianopetuksessa.

Suosittelemme sinulle