Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Yksityiset lähtevät sijoitusrahastoista

Suomalaiset kotitaloudet siirsivät viime vuoden lopulla vilkkaasti varojaan sijoitusrahastoista ja osakkeista pankkitalletuksiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien rahasto-omistuksia lunastettiin 1,0 miljardilla enemmän kuin uusia sijoituksia tehtiin. Lisäksi kotitaloudet myivät osakkeita nettomääräisesti 0,2 miljardilla eurolla.

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien talletusten peräti 2,5 miljardin euron kasvu ei kuitenkaan kerro pelkästään kotitalouksien pyrkimyksestä hakea turvaa sijoituksilleen kansainvälisen markkinamyllerryksen takia.

Talletusten suosiota lisäsivät myös korkokilpailun kiristyminen sekä poikkeuksellisena tekijänä S-ryhmän säästökassatalletusten muuttuminen pankkitalletuksiksi, mikä kirjattiin tilastoihin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kotitaloudet vähensivät omistuksiaan etenkin korkorahastoissa, joiden nettomääräiset lunastukset olivat 9,6 prosenttia edellisen neljänneksen lopun markkina-arvosta.

Kotitalouksien rahoitusvarallisuus pieneni viime vuoden loka-joulukuussa kaikkiaan 2,4 miljardia euroa. Taustalla on etenkin osakkeiden mutta myös sijoitusrahastojen epäsuotuisa kurssikehitys. Tästä huolimatta vuoden lopun rahoitusvarat olivat 7,9 miljardia euroa eli 5,4 prosenttia suuremmat kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden lopussa rahoitusvaroja oli 154 miljardin euron verran.

Kotitalouksien lainat kasvoivat puolestaan 11 prosenttia edellisvuotisesta ja oli 86,5 miljardia euroa. Loka-joulukuu oli toinen peräkkäinen neljännes, jolloin kotitalouksien nettorahoitusvarat vähentyivät: 67,5 miljardin euron taso oli 5,7 prosenttia alempana kuin syyskuun lopussa

Suosittelemme sinulle