Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Yliopistokeskustelu käy kiivaana eduskunnassa

Keskustelu yliopistouudistuksesta käy kuumana eduskunnassa, vaikka hallituksen lopullinen esitys valmistuu vasta ensi keväänä.Yliopistouudistusta koskevassa välikysymyskeskustelussa sosiaalidemokraatit ovat lyöneet kiilaa hallituksen sisälle lainaamalla keskustavaikuttajien epäilyjä uudistuksen suunnasta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n mielestä hallituksen yliopistouudistus on eriarvoistava niin alue- kuin sivistyspoliittisestikin. Puolueen mukaan uudistus johtaisi yliopistojen laajamittaiseen yksityistämiseen.

Koko opposition tekemään välikysymykseen eduskunnassa vastannut opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) torjui väitteitä, että hallitus olisi yksityistämässä yliopistoja.

- Opposito väittää, että hallitus on luopumassa periaatteesta, jonka mukaan yliopistotoiminta rahoitetaan pääosin valtion varoista. Kun esittää tällaisia väitteitä olisi vähintääkin kohtuullista, että niiden tueksi olisi vähän edes villoja eli perusteluja. Niitä ei ole eikä voi ollakaan, koska väitteet eivät pidä paikkansa, Sarkomaa painotti.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen uskoo yliopistouudistuksen hyödyttävän myös maakuntien yliopistoja. Pekkarinen rauhoitteli opposition kansanedustajia sillä, että yksityistä rahaa voidaan saada myös muualla yliopistojen käyttöön.

Oppositio: Pyyteetöntä bisnesrahaa ei ole

Tarja Filatov (sd.) moitti hallituksen yrittävän paikata yliopistojen rahoitusaukkoa bisnesrahoituksella. Filatovin mukaan pyyteetöntä bisnesrahaa ei ole, eikä elinkeinoelämä pääsääntöisesti sijoita rahojaan yleishyödyllisesti.

- Niillä on tavoitteenaan tuottaa voittoa tai kehittää yritytoimintaansa, Filatov sanoi puheevuorossaan.

Filatov haki näkemyksilleen tukea muun muassa elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) lehtikirjoituksessa esittämistä huolista, että innovaatioyliopisto voi vaarantaa muiden yliopistojen rahoituksen.

SDP:n ryhmäpuhuja Jutta Urpilainen puolestaan lainasi useampaan kertaan euroedustaja Kyösti Virrankosken (kesk.) epäilyjä yliopistouudistuksesta.

- Näyttää siltä, että keskusta on unohtanut maakunnat ja ulkoistanut aluepoliittisen omatuntonsa sosiaalidemokraateille.

Keskustan ryhmäpuhuja Inkeri Kerola myönsi, että keskustalla on epäilyjä pääkaupunkiseudulle kaavaillun innovaatioyliopiston etuilusta rahanjaossa. Kerolan mukaan päällimäisenä uhkakuvana on itsestäänselvyytenä pidetty vastikkeeton rahoitus.

- Ryhmämme painottaa, että kaikilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet kilpailla ylimääräisestä rahasta kuten hallitus on esittänyt, Kerola sanoi.

Yliopistokeskustelu jatkuu eduskunnassa pitkälle iltaan. SDP:n lisäksi välikysymykseen ovat liittyneet myös muut oppositiopuolueet eli vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Suosittelemme sinulle