Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ruotsalaistutkimus: Aurinkorasvoissa myrkyllisiä aineita

Ruotsin luonnonsuojeluliitto on löytänyt aurinkorasvoista luonnolle haitallisia aineita. Liiton tutkimuksessa määriteltiin haitallisiksi seitsemän ainetta, ja kaikissa kahdeksassatoista tutkitussa rasvassa on niistä ainakin yhtä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Haitallisiksi määriteltiin muun muassa pienille lapsille suositelluissa aurinkorasvoissa käytetyt, niin sanotut fysikaalisia uv-filtterit, titaanidioksidi ja sinkkioksidi.

Luonnonsuojeluliiton verkkouutisen mukaan titaanidioksidi voi aiheuttaa vapaiden radikaalien syntymistä reagoidessaan auringonvaloon ja siten vaurioittaa soluja. Sinkkioksidi voi ympäristöön joutuessaan olla myrkyllistä ja se ei sisälly Ruotsin lääkelaitoksen hyväksyttyjen UV-suodattimien listalle. Silti sitä löytyy apteekeissa myytävistä, pienille lapsille markkinoiduista aurinkorasvoista (Bamse/CCS, ACO).

Lisäksi liitto listasi kolme kemiallista UV-suodatinta, jotka ovat haitallisia ympäristölle sekä kaksi myrkyllistä siloksaani-tyyppiä, jotka hitaasti hajoavina varastoituvat luontoon.

Luonnonsuojeluliitto arvosteleekin EU:ta puutteellisista säädöksistä. EU:n kosmetiikkaa koskeva direktiivi ei ota huomioon ympäristönäkökohtia.

- Tarkastuksemme osoittaa, että aurinkorasvojen ja muun kosmetiikan ympäristövaikutukset pitää nostaa esille, kun kosmetiikkadirektiiviä nyt uudistetaan ja vaadimme, että Ruotsin hallitus ajaa sellaista linjaa EU-neuvotteluissa, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Mikael Karlsson.

Tutkimus on luettavissa Ruotsin luonnonsuojeluliiton internetsivuilla. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle