Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Valtio tukee Yleisradiota Musiikkitalohankkeessa

Valtio on päättänyt tukea Yleisradiota kiistellyssä Musiikkitalohankkeessa. Torstaina julkaistun päätöksen mukaan valtio sitoutui osallistumaan Musiikkitalon rakentamiseen ja sen kohonneisiin kustannuksiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Päätöksen mukaan valtio auttaa Yleisradion noin 26 prosentin osuuden myymisessä muille sijoittajille.

Mikäli ostajaa YLEn osuudelle musiikkitalosta ei löydy vuoteen 2016 mennessä on valtio sitoutunut ostamaan YLEn koko osuuden musiikkitalosta.

Hallitus hyväksyi torstaina Sibelius-Akatemian vuokramenojen kasvun vajaalla 4,5 miljoonalla eurolla vuodessa aiemmin arvioidun 2,3 miljoonan sijaan. Lisäksi uusien vuokratilojen sisustaminen maksaa 10 miljoonaa.

Hanke oli hyväksytty jo vuonna 2003, mutta se piti hyväksyä uudelleen raha-asiainvaliokunnassa kohonneiden vuokramenojen vuoksi.

Musiikkitalon pohjatyöt kestävät kesän. Tavoitteena on, että talo olisi käytössä kolmen vuoden kuluttua.

Jungner: Valtion päätös merkittävä Yleisradiolle

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner suhtautuu valtion vastaantuloon myönteisesti ja pitää valtion päätöstä YLEn osallistumisen kannalta merkittävänä käänteenä.

Nyt Musiikkitalon kolmesta osakkaasta valtio ja Helsingin kaupunki on tehnyt päätöksensä osallistua hankkeeseen. Ainoastaan Yleisradion päätöstä odotetaan. Näillä näkymin lopullinen päätös YLEn osallistumisesta hankkeeseen ja päätös talon rakentamisesta saatetaan tehdä jo ensi viikolla.

- YLElle kaikkein tärkein asia on se, että saadaan jokin tolkku siihen, mitä tämä talo maksaa ja tässä on menty eteenpäin. Viime vuoden luvuista on tultu kymmeniä miljoonia euroja alaspäin ja se on hyvä asia.

Valtion päätös avustaa YLEä osuutensa myynnissä tai ostaa se tarpeen tullen itse vie Jungnerin mukaan YLEn rahoituspäätöstä eteenpäin.

- Toinen asia mikä YLEä huoletti oli, että se sitoutuisi täältä ikuisuuteen seinien omistajaksi. YLE on kuitenkin sisältötalo, ei kiinteistönomistaja. Tämä tarjottu ulospääsy Musiikkitalosta on todella hyvä asia.

YLE sanoutui irti Musiikkitalon osaomistajuudesta viime vuoden lopulla reippaasti nousseiden kustannusten vuoksi. Jungnerin mukaan YLE etsi vuoden vaihteessa tilalleen sijoittajia, mutta tuloksetta.

- Kiinnostuneet olivat pelkästään sijoittajia ja nyt rakennusvaiheessa tarvittaisiin taho, joka on kiinnostunut myös siitä että rakennus valmistuu tehokkaasti ja edullisesti.

Sijoittajien löytäminen vuoteen 2016 mennessä on Jungnerin mukaan helpompaa, kun talo on valmis ja toiminnassa.

Sarkomaa kiittelee valtion päätöstä ja lahjoittajia

Opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) mukaan Sibelius-Akatemian tilat Musiikkitalossa mahdollistavat arvostetun yliopiston toiminnan laadukkaan jatkumisen ja kehittymisen entistä korkeammalle tasolle.

Sarkomaa on myös tyytyväinen siihen, että Musiikkitaloa lähti rahoittamaan viidellä miljoonalla myös ulkopuolinen taho. Lahjoituksen takana on kolme kulttuurirahoittajaa: Svenska kulturfonden, Konstsamfundet ja Svenska folkskolans vänner.

Suosittelemme