Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Suvisoitto vie vuoteen 1924

Avanti! -kamarimusiikkiorkesterin vuosittaisen Suvisoiton musiikkivalikoima on poimittu tänä vuonna tiheällä sihdillä. Porvoossa järjestettävässä tapahtumassa kuullaan ja nähdään keskiviikosta lähtien vain vuonna 1924 valmistunutta tai siihen llittyvää musiikkia. Tapahtuman taiteellisesta suunnittelusta vastaa pianisti Kirmo Lintinen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lintisen valikoimassa länsimaisesta konserttimusiikkia uudet ja vanhat ismit kukoistavat rinta rinnan. Myöhäisromantiikka ja -impressionismi tarjoavat konserttivieraalle sokeria, lämpöä ja kaloreita siinä, missä uusklassismi vastaa siitä, että sopasta saa kuitua.

Mukana on myös niin dodekafonian sähköistä matemaattisuutta kuin urbaanin ympäristön ja kansanmusiikin vaikutteita. Suvisoiton säveltäjien nimikirjo matkaa Schönbergistä aina Gershwiniin.

XXIII Suvisoitossa kuullaan myös muutama Suomen ensiesitys ja lukuisia teosharvinaisuuksia. Säveltäjägalleriaassa Suvisoitto-debyyttinsä tekevät muiden muassa Eric Satie, Aarre Merikanto, Giacomo Puccini ja Edward Elgar. Kantaesityksistä vastaa Sävellyspaja, jonka teemana on Happy Birthday.

Vanhoja mykkäelokuvia Suvisoitossa nähdään kolme, joista yksi saa seurakseen varta vasten tehdyt sovitukset 24:stä vuoden 1924 yhdysvaltalaisesta ja englantilaisesta iskusävelmästä.

Aikaikkuna 1924 Suvisoiton ohjelmistoa johtavat kapellimestarit Hannu Lintu, Juha Kangas, Dmitri Slobodeniouk ja John Storgårds.

Suosittelemme sinulle