Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin maorit saivat korvauksia kurjasta kohtelusta

Uuden-Seelannin alkuperäisväestö on saanut satojen miljoonien eurojen hyvityksen heiltä yli sadan vuoden aikana viedyistä metsistä.

Seitsemisen sataa maoria oli kokoontunut Uuden-Seelannin parlamenttitaloon Wellingtoniin seuraamaan, miten hallitus allekirjoitti maorien edustajien kanssa kaikkien aikojen suurimman hyvityssopimuksen.

Sopimuksen perusteella seitsemän Pohjoissaaren keskiosien maoriheimoa saa korvauksia lähes 260 miljoonan euron edestä. Lisäksi heimot saavat 137 miljoonan euron maavuokrarästit.

Rahoilla maorit ostavat 176 000 hehtaaria talousmetsää, joka antaa vastaisuudessa lisätuloja heimojen runsaalle sadalle tuhannelle jäsenelle. Maoreille korvataan näin metsiä ja muita luonnonvaroja, jotka brittiläiset uudisasukkaat veivät pilkkahintaan tai väkisin vastoin maorien ja brittihallituksen vuonna 1840 solmimaa sopimusta. Maorit ovat voineet anoa hyvityksiä 1970-luvulta alkaen. 1990-luvulla maksettiin kolme kertaa suuria korvauksia, mutta nyt sovittu erä on selvästi niitäkin isompi. Korvausrahoilla nuorille uudenlainen tulevaisuus Ngati Tuwharetoa -heimon päällikön Tumu Te Heu Heun mukaan kyse ei kuitenkaan ole pelkästä rahasta, vaan sen hyväksyneet maorit tekevät samalla selväksi aikovansa olla myönteisessä ja sitovassa hengessä osa Uuden-Seelannin yhteiskuntaa. Hallituksen neuvotteluryhmää johtanut ministeri Michael Cullen puolestaan sanoi allekirjoitustilaisuudessa, että Uusi-Seelanti on kansakuntana köyhempi kohdeltuaan väärin monia maorisukupolvia, mutta kaikkea ei ole kuitenkaan menetetty. Hänen mukaansa neuvottelut muista kuin metsäkorvauksista jatkuvat. Uuden-Seelannin 4,2 miljoonasta asukkaasta 15 prosenttia on maoreja. Sosiaalisilla mittareilla he ovat kurjalistoa - elinikä on selvästi muita uusiseelantilaisia lyhyempi, työttömyys yleisempää ja koulutus vähäisintä. Uuden-Seelannin vangeista yli puolet on maoreja. Tumu Te Heu Heun mukaan heimojen saamilla korvausrahoilla pyritään antamaan nuorille uudenlainen tulevaisuus. Reuters, AP, DPA, AFP

Suosittelemme sinulle