Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ruotsissa rakennetaan viikinkikaupunki

Ruotsissa houkutellaan turisteja viikinkien vanhoihin maisemiin elämysten avulla. Birkan yli tuhat vuotta sitten muotonsa saanut kulttuurimaisema arkeologisine löytöineen on Unescon maailman perintölistalla. Elämyksiä etsiville matkailijoille nousee suojeluauleen viereen viikinkikaupunki.

Avaa Yle-sovelluksessa

Arkeologiset kaivaukset Björkön saarella Tukholman kupeessa, viikinkien vanhassa kauppakaupungissa Birkassa saatettiin päätökseen jo vuosia sitten. Uutta kaupunkia rakennetaan arkeologisissa kaivauksissa saadun opin perusteella.

Arkeologi Lena Holmquist Olausson Tukholman yliopistosta kertoo, että ei kuitenkaan ole olemassa varmaa tietoa siitä miltä vaikkapa seinät ja katto viikinkien rakennuksissa näyttivät.

Rakennuksella työskentelevät Gotlannin korkeakoulun opiskelijat saavatkin Holmquist Olaussonin mukaan kokeilla erilaisia materiaaleja ja työtapoja kattojen ja seinien suhteen. Jos aika antaa myöten, he myös käyttävät viikinkiajalle tyypillisiä työkaluja ja työtapoja.

Viime lukuvuoden aikana työtä tehneiden opiskelijoiden lopputyö on valmis viikinkiaikainen talo. Se on 850-luvulla Birkassa olleen talon mallin mukaan tehty rakennus, jonka opiskelijat ovat tehneet alusta loppuun.

Seuraavien vuosien aikana niemelle nousee vielä muutama talo. Yhteensä taloja tulee korttelin verran. Birkaan tulee myös katuja ja kanavia sekä satama.

Rakennusmestari Magnus Sjöholmin mukaan päämääränä on tarjota turisteille tilaisuus päästä kokemaan, minkälaista elämä viikinkikaupungissa aikoinaan oli.

Birka on viidentoista vuoden ajan ollut Unescon maailman perintölistalla. Moni turisti on kuitenkin pettynyt pahoin, kun saarella ei toistaiseksi ole juurikaan ollut muuta katseltavaa kuin nurmettuneita kumpareita.

900-luvulla viikinkien tuntemattomista syistä hylkäämä Birka herää kulttuuriturismin mukana nyt uuteen eloon.

YLE Uutiset

Suosittelemme