Yksi onnistunut esimerkki tuotteistamisesta on sukellusmatkailu, jota on harjoitettu Kesälahdella Puruvedellä kymmenen vuoden ajan. Neljä vuotta sukellusta harrastanut jyväskyläläinen Kivikari Freyberg on sukeltanut lukuisissa järvissä Suomessa, mutta hän käy säännöllisesti myös Puruvedellä.
- Puruvedellä on esimerkiksi Päijänteeseen verrattuna niin kirkasta, että Suomen olosuhteissa täällä on poikkeuksellisen mukava sukeltaa, Freyberg kehuu.
Monille sukeltajille riittävät kirkkaat vedet ja muu alueen luonto. Jääkauden muokkaamien vedenalaisten maisemien ohelle on kuitenkin keksittävä lisukkeita.
Itä-Suomen vesistöjä ja Laatokkaa markkinoitava yhdessä
Joensuun yliopistossa tehty selvitys pitää sukellusmatkailun kehitysmahdollisuutena laajemman järvikokonaisuuden markkinointia. Sukeltajille markkinoitava paketti voisi käsittää Itä-Suomen vesistöt ja Laatokan. Tällöin saataisiin houkuteltua sukeltajia ulkomailta.
Puruveden retkeilyn yrittäjän Timo Tynkkysen mukaan kävijät löytävät yrityksen tällä hetkellä internetin kautta.
- Paras tapa markkinoida ulkomaille olisivat sukellusjutut alan lehdissä, Tynkkynen arvelee.
Tällä hetkellä sukeltajat tulevat pääosin Etelä-Suomesta, mutta Euroopassa on yhteensä pari miljoonaa sukeltajaa. Heitä voitaisiin Tynkkysen mukaan houkutella vaikkapa suomalaisella vedenalaisella luonnolla tai jään alla sukeltamisella.
Myös erilaiset vedenalaiset teemapuistot, kuten hylkypuistot voisivat toimia houkuttimena.