Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sylkitesti voi paljastaa sairauksia

Sylkitesti voi paljastaa sairaudet jo lähitulevaisuudessa. Sotkamon biotekniikan laboratorio kehittelee parhaillaan laitetta, joka mittaa kemiallisin keinoin syljestä esimerkiksi tulehdusarvoja, stressitasoa tai rasituksen kynnystä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Aluksi teknologiaa on tarkoitus hyödyntää urheiluvalmennuksessa. Sama tekniikka sopii myös esimerkiksi terveydenhuoltoon.

Sylkitesti voi täydentää tai jopa korvata veri- ja virtsanäytteisiin perustuvia tutkimuksia jo lähitulevaisuudessa.

- Testistä voidaan saada yleinen tulehdusindikaattori eli sama kuin terveyskeskuksen pikatestissä. Voidaan katsoa ylähengitystietulehdusta, anaerobisen ja aerobisen rasituksen kynnystä, eli sitä onko rasitus ollut liian kova ja myös stressi-indikaattori löytyy sieltä. Se mahdollistaa tietenkin urheilijan harjoittelun optimoinnin. Etukäteen voidaan nähdä onko urheilija sairastumassa ja sitten höllentää harjoittelua, ettei rasitusta tule liikaa, sanoo tutkimusjohtaja Vesa Virtanen Oulun yliopiston Biotekniikan laboratoriosta.

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää kannettava laite, joka mittaisi reaaliajassa jopa kymmentä eri molekyyliä kahta eri tekniikkaa hyödyntäen. Laitetta voitaisiin käyttää urheilumaailman lisäksi esimerkiksi vesi- ja ympäristömittauksissa sekä terveydenhuollossa.

- Esimerkiksi lapsilta ja vanhuksilta on vaikea ottaa verinäytettä. Jos näyte pystytään ottamaan syljestä, se on paljon inhimillisempi tapa heille, Virtanen sanoo.

Sylkimittauslaitteen ensimmäinen prototyyppi valmistuu Sotkamossa vielä tämän vuoden puolella. Markkinoille yksinkertainen mittauslaite voitaisiin saada jopa parissa vuodessa. Ostajia laitteelle näillä näkymin löytyy.

- Urheilupuolella kiinnostuneita ovat olleet olympiakomiteat eri maista, sitten terveydenhuollon puolella aluetyöterveyslaitokset, ja Puolustusvoimatkin on ilmaissut kiinnostuksensa, Virtanen kertoo.

Suosittelemme sinulle