Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Kasvivarkaudet ovat osa kansainvälistä bisnestä

Rauhoitettuja suomalaisia luonnonkasveja halutaan Keski-Euroopan markkinoille. Innokkaimpia keräilijöitä kiinnostavat nimenomaan laittomasti kerätyt kasvit. Suomessa kasveja kerätään luonnosta laittomasti kuitenkin vain satunnaisesti.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikille ei riitä kukkien ihailu luonnossa. Harvinaisten, rauhoitettujen kasvien kauppa on maailmalla isoa bisnestä. Sen torjumiseksi esimerkiksi Heathrow´n lentokentällä Lontoossa työskentelee tullin apuna kolme kasvitieteilijää.

Erityinen keräilyhimon kohde ovat kämmekät eli orkideat. Niiden yli-innokkaita kansainvälisiä ihailijoita tiedetään nähdyn länsinaapurissakin.

Suomessa kesän aikana on ehditty uutisoida kahdestakin tapauksesta, jossa kämmeköitä on kaivettu maasta luvatta. Kyseessä lienee tosin kaksi lähekkäin osunutta yksittäistapausta. Luultavasti kasvit ovat päätyneet täkäläisten keräilijöiden salaisiin kokoelmiin. Kysyntää pohjolan flooralle kuitenkin on. Esimerkiksi tiettyjen harvinaisten kasvien lääkeominaisuudet herättävät mielenkiintoa.

Vaikka harvinaisten kasvien luvaton kerääminen on harvinaista, eivät viranomaiset halua ottaa riskejä. Esimerkiksi YLE Uutisten toimittaja ei saanut tarkkoja tietoja harvinaisimpien kasvien kasvupaikoista.

Pitkällä aikavälillä harvinaisten kasvien kerääminen on kuitenkin vähentynyt selvästi. Viime vuosisadan suurkeräilijöitä olivat koululaiset ja opettajat, apteekkarit ja monet muut, joille oma herbaario oli tärkeä. Nykyään kasveja hävittävät liiallista keräilyä tutummat ilmiöt.

Kasveja katoaa ennen muuta tehostuvan maankäytön alta: elintila häviää teiden, asutuksen ja metsien hakkuun myötä.

Suosittelemme