Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Ankeriaalle joko elvytyssuunnitelma tai kalastuskielto

Suomella on oltava vuoden loppuun mennessä suunnitelma ankeriaskannan elvyttämiseksi, tai EU lätkäisee lajille kalastuskiellon. Suunnitelman valmistelu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa on kuitenkin vielä alkuvaiheissaan, kirjoittaa Turun Sanomat.

Avaa Yle-sovelluksessa

EU vaatii kaikilta jäsenmailta selvityksen romahtaneiden ankeriaskantojen elvyttämisestä. Suomessa keskusteluita käydään tällä hetkellä kannan hoitamisesta tai lajin suojelemisesta, kertoo RKTL:n tutkija Jouni Tulonen.

Hänen mukaansa olisi suotavaa, että ankeriasta ei jouduttaisi rauhoittamaan, vaan laji saataisiin pidettyä kalastuksen piirissä.

Kilohinnaltaan arvokasta ankeriasta pyydetään Suomessa lähinnä sivutuloiksi. Muualla Euroopassa ankeriaan kalastus on merkittävämpi tulonlähde.

Euroopan rannikon jokiin nousevien nuorten ankeriaiden eli lasiankeriaiden määrä on vähentynyt 80-luvun alusta noin sadasosaan. Suomessa lajin uhanalaisuutta ei ole määritelty, mutta Ruotsissa ankerias katsotaan erittäin uhanalaiseksi. Kantaa verottavat muun muassa liika pyynti, ympäristömyrkyt ja ihmisen tuomat loiset.

Suomessa suurin uhka ankeriaille on rannikkojokien patoaminen. Padot estävät nuorten yksilöiden nousun sisävesiin ja patojen turbiinit puolestaan surmaavat takaisin merelle matkaavia aikuisia ankeriaita. Noin 95 prosenttia ankeriaan nousujoista on Suomessa padottu.

Suosittelemme sinulle