Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Tribuuttialbumit riskitöntä tuottoa levy-yhtiöille

Suomalaisartisteilta ilmestyy poikkeuksellisen paljon ns. tribuuttilevyjä. Esiintyjäjoukon tarkoitus on tehdä uusilla tulkinnoilla kunniaa jollekin vanhalle tekijälle. Levy-yhtiöille lainakappaleista koostuvat albumit tarjoavat melko riskittömän keinon hakea kaupallista menestystä aikana, jolloin perinteinen levymyynti on vaikeuksissa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tavanomaisesta albumimyynnistä on tullut levy-yhtiöille hankala bisnes. Kun musiikkia saa ladattua internetistä ja kuunneltua mitä erilaisimmilta digitaalisilta tallentimilta, uudeksi menestysreseptiksi on löydetty vanhojen kappaleiden kierrätys.

Uusien tulkintojen muodossa kunniaa on tehty tai tehdään lähiaikoina esimerkiksi Leevi And The Leavingsille, Irwin Goodmanille, Veikko Laville, Jukka Virtaselle, Tapio Rautavaaralle, Popedalle, Hectorille ja Dingolle.

Yleisradion pitkän linjan musiikkitoimittaja Jake Nyman suhtautuu tribuuttiaaltoon varauksellisesti, sillä usein lopputulos haisee enemmän rahastukselta kuin kunnianosoitukselta.

- Koulujen musiikkiopetus ja populaarimusiikki ovat kulkeneet käsi kädessä jo pitkän aikaa. Sitä kautta ihmisille juicet ja hectorit ovat tulleet hirveän tutuiksi. Joten kun kappaleista kootaan tribuuttiversioita, se on levy-yhtiölle suhteellisen riskitöntä, Nyman pohtii. Esikuvien tulkintoja vaikea peitota Tribuuttilevyt ovat madaltaneet musiikin perinteisiä raja-aitoja. Reggae-muusikko Jukka Poika levytti albumillisen Veikko Lavia, koska Lavin tekstit ovat tehneet häneen syvän vaikutuksen. Sudenkuoppia kunnianosoituksiksi tehtävillä levyillä kuitenkin riittää. - Hirveän haastavaa on se, miten artisti pystyy tuomaan koko kansan tuntemaan lauluun jotain sellaista, mitä alkuperäisessä ei ole, Elements Musicin toimitusjohtaja Jani Jalonen sanoo. Jalosen mielestä kyse ei silti ole pelkästä voiton tavoittelusta. Leevi and the Leavings - ja Dingo-tribuuttilevyt tuottaneen Jalosen mukaan nykyartistit etsivät juuriaan ja tunnustavat velkansa edeltäjilleen. Artisteja on kannustettu tekemään vanhasta laulusta rohkeasti uudenlainen ja persoonallinen versio. Tribuuttihanke ei välttämättä imartele Kunnianosoituksen kohde itse ei aina ole levyhankkeista mielissään. Pari vuotta sitten säveltäjä ja laulaja Lasse Mårtenson pahoitti mielensä, kun hänen kappaleitaan soitettiin uusiksi Helsingin Juhlaviikoilla ja studiossa levylle. Mårtenson katsoi, että nuori polvi pilkkasi häntä.

Sanoittaja Jukka Virtanen on omia laulusanoituksiaan kierrättävästä tribuuttilevystä sen sijaan vain mielissään.

- Totta kai se on hienoa. Minä olen sietämätön elvistelijä, Virtanen myhäilee.

Lasse Mårtensonin tapauksen jälkeen levy-yhtiöt ovat kuitenkin olleet varuillaan. Toimitusjohtaja Jani Jalonen kertoo, että vanhojen mestarien hyväksyntä ja suostumus varmistetaan perusteellisesti.

Suosittelemme