Hyppää sisältöön

Vanhanen: Kansantalous ei enää kestä nykyisen kaltaista tulokierrosta

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) odottaa työmarkkinajärjestöiltä maltillisia ratkaisuja seuraavalla sopimuskierroksella. Vanhasen mukaan Suomen kansantalous ei kestä viime vuoden kaltaista nimellispalkkoihin painottunutta työmarkkinoiden tulokierrosta.

Pääministeri tapasi keskiviikkoaamuna työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat ja painotti, että seuraavalla kierroksella on löydettävä yhteinen malli sille, miten palkankorotukset pidetään kurissa.

- Johtuen kansainvälisen talouden selvästä heikentymisestä ja siitä, että meillä on käynnistynyt kaksivuotinen palkkaratkaisu, joka on poikkeuksellisen korkealle tasolle tehty eikä istu kansainväliseen suhdanteeseen ollenkaan, niin pitää valmistella huolella se, että seuraavalla kerralla ratkaisut ovat paremmin linjassa talouskehityksen, työllisyystavoitteiden ja kilpailukyvyn vaatimusten kanssa, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan suomalainen palkkakehitys on ollut kansantalouden kannalta epäsuotuisaa jo ennen viime kesän ja syksyn liittokierrosta.

Pääministeri sanoo kuitenkin luottavansa työmarkkinajärjestöihin ja niiden kykyyn löytää makrotalouden kannalta parempia ratkaisuja.

- Meillä on oikeastaan jo pari vuotta kansainvälisessä vertailussa kilpailukykyä ajatellen palkat lähteneet liukumaan ylöspäin. Emme kestä kovin pitkään tätä. Olen huomannut sen, että kyllä järjestöissä tiedostetaan erittäin hyvin, että kaksivuotisjakson pitää olla poikkeus ja sitten täytyy palata jotenkin vertailukelpoiseen tasoon. Huoli tästä on hyvin yhteinen, Vanhanen totesi.

Hallitus aikoo tavata työmarkkinaosapuolet seuraavan kerran parin viikon kuluttua 16. syyskuuta. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle