Hyppää sisältöön

Krimiläiset suosittavat Ukrainaa tunnustamaaan kapinamaakunnat

Ukrainalle kuuluvan Krimin autonomisen tasavallan parlamentti suosittelee Ukrainaa tunnustamaan Georgiasta irronneiden Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden.

Parlamentti päätti suosituksesta äänin 79-8. Parlamentissa on 100 jäsentä. Toistaiseksi vain Venäjä ja Nicaragua ovat tunnustaneet kaksikon itsenäisyyden.

Krimin autonomisessa tasavallassa asuu lähinnä venäläistä alkuperää olevia ihmisiä tai venäjää puhuvia. Lisäksi alueen johtohenkilöt ovat usein antaneet Venäjälle myönteisiä kannanottoja ja lausumia. Osa on jopa esittänyt liittymistä Venäjään.

Krimin alueellisen parlamentin suurin puolue on Ukrainan venäjämielisen entisen pääministerin Viktor Janukovitshin puolue.

Ukrainan länsimainen johto on toistaiseksi tuominnut Venäjän toimet Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Samalla poliittinen johto on vakuuttanut, etteivät kapinallistasavaltojen tapahtumat voi johtaa samanlaisiin tapahtumiin Krimin niemimaalla.

Krimin niemimaa liitettiin Ukrainaan vuonna 1954, jota ennen se oli osa Neuvostoliittoa ja Venäjää aina 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Eräät kansallismielisimmät venäläispoliitikot ovat pyrkineet liittämään ainakin Krimin niemimaalla sijaitsevan Sevastopolin sataman takaisin Venäjään.

Reuters, Itar-Tass

Suosittelemme sinulle