Hyppää sisältöön

Siirtolapuutarhuri on poissa pahanteosta

Siirtolapuutarha-idea on muuttunut vuosien varrella rennompaan suuntaan. Lilja, ruusu ja kirsikkapuu kasvavat sulassa sovussa hyödyllisten porkkanoiden ja tomaattien joukossa.

Kuva: YLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolan Pentsojalla Kauko Rädyn pikku paratiisi muistuttaa vain vähän idean lähtökohtaa. 1800-luvulla Saksassa tehtaat, kirkko ja kaupungit antoivat työläisperheille palstoja jotta perheet voisivat kasvattaa itselleen ruokaa, pääsisivät raittiseen ilmaan ja isät pysyisivät poissa kaupungin houkutuksista.

Rädyillä piha on täynnä muutakin kuin kasvavaa ruokaa. Liljat kukkivat eri väreissä, klematis kiipeää portin pieltä, syysleimut kilpailevat näyttävyydessä omena- ja kirsikkapuiden kanssa. Isäntä rakensi taloaan viimeisinä työvuosinaan pikku hiljaa ja sai sen valmiiksi sopivasti eläkkeelle siirtyessään. Nyt kelpaa viettää mökissä puoli vuotta kerralla, parin kilometrin päässä kaupunkiasunnosta.

- Nämä ovat enemmän vapaa-ajanviettopaikkoja kuin työsiirtoloita nykyään, Kauko Räty määrittelee.

Siirtolapuutahuri elää ekologisesti

Mutta miksi Rädyt halusivat siirtolapuutarhan eivätkä rantamökkiä?

- Ei ole matkoja, ei tarvitse ajaa ruuhkassa, palvelut ovat kävelymatkan päässä, Räty luettelee tyytyväisenä.

Pentsojan ryhmäpuutarhassa on 12 mökkiä ja kunnallistekniikka vedettynä 18:lle tontille niiden lisäksi. Pellolle Kotkan tien laitaan mahtuisi kaikkiaan 68 siirtolapuutarhamökkiä palstoineen.

Kouvolan ryhmäpuutarha ei kuitenkaan ole vetänyt viime vuosina lisää väkeä, toisin kuin naapurikaupungin Iitin siirtolapuutarha, Helsingistä puhumattakaan. Pentsojalle otetaan uusia asukkaita myös muualta kuin oman kaupungin asukkaista. Heitä tarvittaisiin, jotta esim. kylän yhteinen kokoontumispaikka kannattaisi rakentaa, kertoo yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Kauko Räty.

Liiton edustajisto koolla Kouvolassa

Siirtolapuutarhaliitto pitää tänä vuonna edustajistonsa kokouksen Kouvolassa. Puheenjohtajistossa valta vaihtuu. 40 yhdistyksen liitto pitää kuitenkin kiinni linjastaan: seuralliselle väelle tarjotaan matkoja ja retkiä, kursseja ja puutarha-alan tietämystä.

YLE Kymenlaakso

Suosittelemme sinulle