Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Miss Maamiina -kilpailuja vaaditaan keskeytettäviksi

Kambodzhan hallitus vaatii, että maassa järjestettävät Miss Maamiina -kilpailut keskeytetään. Hallituksen mukaan kilpailut halventavat vammautuneita; kisan järjestäjien mukaan kilpailu osoittaa, millainen ongelma maamiinat ovat.

Kuva: Gorm K Gaare / Miss Landmine 2009
Avaa Yle-sovelluksessa

Miss Kambodzhan Maamiina -kilpailuun osallistuu 20 kambodzhalaista eri puolilta maata. Voittajalle on luvassa jalkaproteesi.

Maan sosiaaliasioista vastaava ministeriö on pyytänyt, että kilpailun järjestäjiä peruvat kilpailut. Ministeriön mukaan keskeytyspyyntö lähetettiin, koska ministeriö tahtoo suojella vammautuneiden ihmisten kunniaa ja ihmisarvoa.

Kilpailujen norjalainen järjestäjä kuitenkin kiistää ministeriön väitteen. Järjestäjän mukaan kilpailut lisäävät ihmisten tietoisuutta maamiinoista ja erityisesti niiden uhreista. Järjestäjä muistuttaa, että maan maamiinoista vastaavat viranomaiset tukevat kilpailuja.

Ensimmäinen Miss Maamiina -kilpailu järjestettiin viime vuonna Angolassa. Kilpailut saivat paljon negatiivista palautetta, sillä kilpailujen vastustajien mukaan ne olivat sekä rasistiset että hyväksikäyttivät osallistujia.

Afganistan, Angola ja Kambodzha ovat maailmaan miinoitetuimpia maina. Vuosittain sadat ihmiset kuolevat tai vammautuvat miljooniin maamiinoihin ja muihin räjähteisiin, joita on kätketty ja kuopattu konfliktien jälkimainingeissa kymmeniä vuosia sitten.

Suosittelemme