Helsingin Tennispalatsin taidemuseossa on meneillään Suuntana surrealismi -näyttely. Näyttelyn taideopas Jaana Sykäri kertoo, että surrealismi on hyvin ihmisläheistä. Surrealisteilla oli tavoitteena murtaa meitä ohjaavia tiettyjä voimia kuten suunnitelmatalous ja uskomukset. He tekivät taidetta etsimällä alitajunnasta tai sattumasta erilaisia kohtauksia.
Ennen ensimmäistä maailmansotaa taide oli hyvin vakiintunutta. Akateemiset taiteilijat tekivät tiettyjä teoksia tiettyihin paikkoihin kuten kirkkoihin. Taide oli erotettu hyvin jyrkästi tavallisesta elämästä. Surrealistit halusivatkin leikkiä taiteen käsityksen ja määrittelyn kanssa. He halusivat palauttaa taiteen osaksi arkielämää.
Taitelijat keksivät esimerkiksi surrealistisia seuraleikkejä, joihin kaikki pystyivät osallistumaan.
- Yllätyin siitä, että suomalaisissa kouluissa on tehty niin kauan näitä leikkejä. Kansankoulun käyneet vieraat ovat muistelleet kuinka koulussa tehtiin surrealistisia runoja, joissa joku aloittaa ja toinen jatkaa, Sykäri sanoo.
Monelle on myös tuttu haitariksi taitetulle paperille vuoronperään piirtäminen. Kun toinen esimerkiksi piirtää eläimen pään, toinen keskiosan ja kolmas perän, syntyy surrealistista taidetta.
Taidenäyttelyissä tapahtuu heräämisiä
Taidetta kannattaa lähestyä surrealistisella asenteella. Akateemisuus kannattaa unohtaa ja siirtää taide arkipäivään. Sykäri avaa, että kannattaa miettiä miten itse voi hyödyntää taideteosta tai voiko se muuttaa jotenkin omaa ajattelua tai päivittäisiä rutiineja. Sykäri kehottaa tekemään itselle kysymyksiä: Voinko minä itse tehdä surrealistisen vallankumouksen elämässäni? Voisinko tehdä jonkin asian aivan toisin?
Sykäri kertoo, että oppaana ollessa kokee sellaisia elämyksiä, että jalat lähtevät melkein alta. On ilo johdattaa ihmisiä taiteen maailmaan. Sykähdyttävin muisto liittyy Star Wars -näyttelyyn, kun museoon saapui 6-vuotias poika päiväkotiryhmänsä kanssa.
- Päiväkodin työntekijät varoittivat , että poika ei ollut koskaan puhunut mitään päiväkodissa. Muutaman teoksen esiteltyäni hän alkoi kuitenkin puhua ja esitellä itse teoksia. Kyynelsilmin katsoimme tätä poikaa, joka ei aiemmin ollut sanonut sanaakaan. Täällä on kokenut suorastaan heräämisiä.
Suuntana surrealismi - Mestariteoksia Jerusalem Israel-museosta Taidemuseon Tennispalatsissa 22.9.2009 saakka.