Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Työmarkkinasyksystä povataan vaikeaa

Tulossa on vaikea työmarkkinasyksy. Työmarkkinaneuvotteluja hankaloittavat yhä synkkenevä taloustilanne ja siirtyminen keskitetyistä liittokohtaisiin neuvotteluihin.

Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäinen iso nippu pitkiä työehtosopimuksia päättyy syyskuun lopussa ja seuraava suma odottaa tammikuun lopussa.

Synkkinä jatkuvista talousnäkymistä tänään kertonut työnantajaleirin nokkamies Leif Fagernäs toivoo syksyn palkkaneuvotteluihin malttia.

- Haluaisimme uskoa siihen, että kaikki työmarkkinajärjestöt tuntisivat vastuun siitä, missä tilanteessa ollaan. Toisin sanoen huolehtisimme siitä, että kustannuskilpailukyky Suomessa vähintäänkin säilyy ellei parane.

- Viime aikoina kilpailukyky on heikentynyt, eivätkä kasvunäkymät ole mitenkään hyvät. Työpaikkojen turvaaminen on tässä tilanteessa kaikkien intressissä. Ostovoima on sitä toisarvoisempi tekijä.

Metalliliitto on toiveikas

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto on toiveikas, että neuvotteluratkaisu työehtosopimuksesta työnantaja Teknologiateollisuuden kanssa saadaan aikaiseksi syyskuun loppuun mennessä. Neuvottelut alkavat uudelleen elokuun loppupuolella. Ne kariutuivat keväällä, kun työnantaja ei suostunut Metalliteollisuuden 0,7 prosentin palkankorotukseen.

- Tiedämme talouden reunaehdot, emme tavoittele kuuta taivaalta. Mutta palkankorotuksia tavoittelemme, tottakai, jotta jäsentemme ostovoima pysyy vähintäänkin nykyisellä tasolla.

Rahoitusalan ammattiliitto Suora ilmoitti torstaina, ettei se aio taipua palkkavaatimuksissaan. Liiton puheenjohtaja Tarja Lankila on sitä mieltä, että hyvää tulosta tekevillä pankeilla on varaa maksaa työntekijöilleen palkankorotuksia.

Rahoitusalan sopimusneuvottelut katkaistiin kesäkuussa, ja niitä aiotaan jatkaa syyskuun alussa.

Tuleva valtakunnansovittelija Esa Lonka povasi tänään YLEn Aamu-tv:ssä, että tulevaksi syksyksi on mahdollisesti odotettavissa lakkoja. Taloustilanne ja tulopolittisesta ratkaisusta luopuminen voivat vaikeuttaa työrauhan säilymistä työmarkkinoilla.

Syksyn aikana nähdään, millaisiin palkkaratkaisuihin työnantajat ovat valmiita ja hyväksyvätkö työntekijät tämän linjan.

Suosittelemme sinulle