Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Hätäkeskuslaitos myöntää virheen Helsinki-Vantaalla

Ambulanssin myöhästymisen syynä Helsinki-Vantaan lentokentällä on monta sattumaa. Ambulanssi lähetettiin keskiviikkona virheellisesti väärälle portille.

Avaa Yle-sovelluksessa

Laitoksen päivystäjä luuli koneen lähtöpaikan perusteella, että hälytys tuli Finnairin Tokion koneelle eikä itävaltalaisen Austrian Airlinesin koneelle, joka myös oli tulossa Tokiosta. Ambulanssi oli kutsuttu kentälle, kun itävaltalaiskone oli ilmoittanut yhden matkustajansa sairastumisesta.

Ambulanssi odotti lentokonetta lentoaseman pysäköintipaikalla 37, kun sen olisi pitänyt olla paikalla 222. Näiden välimatka on noin yksi kilometri. Helsinki-Vantaan lentokentän lennonjohdon mukaan se hälytti ambulanssin oikeaan paikkaan. Hälytyspuhelun otti vastaan Keravan hätäkeskus.

Sekaannusta edesauttoi myös terminaalissa samaan aikaan meneillään ollut toinen sairaankuljetustehtävä. Hätäkeskuslaitos vakuuttaa, ettei keskiviikkona voimaan tullut terminaalimuutos vaikuttanut ambulanssin eksymiseen.

- Ambulanssi on saanut alun perin tiedon laskeutumispaikan mitä ilmeisemmin poliisilta, jolla valitettavasti on ollut käytössään sekaantuneen lennon tiedot, kertoo viestintäpäällikkö Juha Suominen Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskuksesta.

- Varsinaisesti tieto oikeasta paikasta on tullut ambulanssille vähän vajaan viidentoista minuutin päästä siitä, kun tehtävä oli aktivoitu.

Kenen syy sitten on, että ambulanssia ei viety oikealle paikalle?

- Mielestäni kyseessä on onnettomien sattumien summa.

Viivästys noin puoli tuntia

Kone teki hätälaskun lentokentälle, mutta ambulanssi saapui oikealle paikalle vasta vajaa puolisen tuntia laskeutumisen jälkeen. Sairastunut 90-vuotias nainen menehtyi lentokentälle. Lentokone oli matkalla Tokiosta Wieniin. Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö tutkii tällä hetkellä naisen kuolinsyytä. Muista mahdollisista tutkimuksista päätetään myöhemmin.

Lentoyhtiö Austrian Airlinesin matkustajakone laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkoiltapäivänä hieman ennen kolmea.

Hätäkeskuslaitos sai ensi-ilmoituksen tapahtuneesta 14.24 ja tieto tästä kulkeutui ambulanssille kello 14.26. Ambulanssi ei ollut saapunut paikalle vielä kello 15.05, vasta hieman sen jälkeen. Medihelikopterin lääkäri ilmoitti lopulta kello 15.15, että potilas oli menehtynyt.

Suosittelemme sinulle