Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Hägglund: Suomi on selkkauksen osapuoli Afganistanissa

Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund arvioi, että Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa. Hägglund ei kuitenkaan sanoisi suomalaisten olevan sodassa.

Gustav Hägglund
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

- Kansainvälinen yhteisö meni Afganistaniin kukistamaan silloisen Taliban-hallituksen. Suomi on Afganistanissa aseellisen selkkauksen osapuoli, siitä ei päästä mihinkään, Hägglund sanoo.

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen joutuminen tulitaisteluihin on viime viikkoina kirvoittanut kotimaassa keskustelua siitä, onko Suomi Afganistanissa sotaa käyvä maa.

Hägglund sanoo toimintaympäristön muuttuneen Afganistanissa huomaamatta. Hänen mukaansa operaatio on nyt aivan eri kuin mihin suomalaisjoukot alun perin lähetettiin.

Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund on uransa aikana johtanut suomalaisia rauhanturvajoukkoja sekä YK:n rauhanturvaoperaatiota Lähi-idässä.

Liitto luottaa suomalaisiin rauhanturvaajiin

Suomen rauhanturvaajaliitto ei pidä Afganistanin viime aikojen tapahtumia yllättävinä, sillä tilanteen tilanteen kärjistymistä on osattu odottaa parin viikon kuluttua järjestettävien presidentinvaalien alla. Liitto suhtautuu luottavaisin mielin rauhanturvaajien asemaan.

- Työnantajan puolesta kaikki, mikä on tehtävissä, on tehty, toteaa liiton puheenjohtaja Heikki Holma.

Rauhanturvaajaliiton mukaan suomalaisten rauhanturvaajien taso on huippuluokkaa myös kansainvälisillä mittareilla. Kaikissa operaatioissa on kuitenkin riskinsä, myöntää liitto.

Viikonloppuna kesäpäiville Kuhmossa kokoontuva liitto ei ota kantaa siihen, pitäisikö Suomen vetäytyä pois Afganistanista, sillä järjestön mukaan kyse on poliittisesta päätöksenteosta.

Suosittelemme