Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Tutkijoiden löytämä lihansyöjäkasvi pyydystää rottia

Tutkijat ovat löytäneet Filippiineiltä uuden, suurikokoisen lihansyöjäkasvin, joka voi pyydystää rotankokoisia eläimiä. Kasvi nimettiin kuuluisan brittiläisen luontotoimittajan David Attenboroughin mukaan.

Lihansyöjäkasvi nepenthes attenboroughii.
Kuva: Alastair Robinson / CC-BY / http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.fi
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi kasvi kuuluu tötterölehtisten sukuun. Ne kasvattavat vankan tötterönmuotoisen lehden, johon hyönteiset tai suuremmatkin eläimet putoavat ja jäävät kasvin vangeiksi.

Löydetyn kasvin, Nepenthes attenboroughiin ansalehti on niin suuri, että kasvi voi syödä rotankokoisia eläimiä.

Kasvin löytötarina on erikoinen. Vuonna 2000 kaksi kristittyä lähetystyöntekijää päätti kiivetä Filippiinien Palawanin saarella sijaitsevalle Victoria-vuorelle. Miehet eksyivät ja heidät pelastettiin vasta 13 päivän harhailun jälkeen.

Ihmisten ilmoille palattuaan lähetyssaarnaajat kertoivat nähneensä vuoren rinteillä suurikokoisia lihansyöjäkasveja, samoin kuin outoja sinisiä sieniä ja vaaleanpunaisia saniaisia.

Vuonna 2007 lihansyöjäkasveihin erikoistuneet tutkijat tekivät löytöretken vuorelle. He onnistuivat löytämään lähetyssaarnaajien mainitsemat luonnonoikut, sekä vielä muita harvinaisia kasveja, mm. kihokkilajin, jota ei ole havaittu sataan vuoteen.

Tutkimusmatkan tarkat tulokset on nyt julkaistu tiedelehdessä Botanical Journal of the Linnean Society ja niistä kertoo BBC.

Lihansyöjäkasveja on eri puolilla maailmaa useanlaisia. Eräät niistä pyydystävät hyönteisiä siten, että uhrit jäävät kiinni kasvin lehtien tahmaiseen pintaan. Toiset taas sulkevat lehtensä nopeasti, jolloin väliin jäävä hyönteinen jää ansaan.

Suosittelemme