Hyppää sisältöön

Energiansäästölamppuja kierrätetään yhä laiskasti

Vain alle puolet käytetyistä energiansäästölampuista päätyy kierrätykseen. Syyskuun alun jälkeen kauppojen varastoihin ei tule enää himmeitä eikä yli sadan watin hehkulamppuja. Hehkulamppujen käytön vähenemisen pelätään lisäävän entisestään kaatopaikoille päätyvien energiansäästölappujen määrää.

Henkilö vaihtaa hehkulampun tilalle energiansäästölamppua
Kuva: YLE

Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Sainio palauttaa käytettyjä energiansäästölamppuja huoltoasemalla sijaitsevaan ongelmajätekonttiin. Elker Oy vastaa Suomessa suurelta osin energiansäästölamppujen keräyksestä ja kierrätyksestä.

Sainiolta käytettyjen lamppujen palautus sujuu mallikkaasti, mutta monet kuluttajat ihmettelevät edelleen, mihin lamput tulisi palauttaa. Vain vajaa puolet käytetyistä lampuista päätyy kierrätykseen.

Kierrätyspistettä on ehtinyt haeskella myös helsinkiläinen Jari Leitsaro.

- Täytyy sanoa, etten ole todellakaan kuullut mitään informaatiota lamppujen kierrätyksestä, hän sanoo.

Kierrätyspisteitä on satoja

Monet kaupat ottavat myös käytettyjä lamppuja vastaan samalla, kun ostaa uusia. Etenkin suurten kaupunkien huoltoasemilla on myös ongelmajätekontteja, ja ympäri Suomea on yhteensä 400 elektroniikkaromun keräyspistettä, jonne lamput voi palauttaa.

Syyskuun alun jälkeen himmeiden ja yli 100-wattisten hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti lopetetaan. Samalla energiansäästölamppujen kierrätyksen tulisi tehostua, ettei kaatopaikalle päätyvien lamppujen määrä nouse.

- Kyllä riski on olemassa. Kokemus osoittaa, että kaikki pienikokoinen ongelmajäte, kuten paristot ja energiansäästölamput, päätyvät helposti sekajätteen seassa kaatopaikalle, sanoo Sakari Sainio.

Kierrätyspuolella tiedotusta yritetäänkin nyt lisätä. Esimerkiksi syyskuun alkupuolella avautuu nettisivusto, josta kierrätyksestä saa lisää tietoa.

Suosittelemme sinulle