Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Woodstock soitti rockin ikimuistoisimmat sävelet

Legendaarinen Woodstockin rockfestivaali alkoi 15. elokuuta 1969, tasan neljäkymmentä vuotta sitten. Pikkukaupunkiin New Yorkin osavaltiossa kerääntyi suurempi konserttiyleisö kuin koskaan ennen – viimein myös markkinavoimat huomasivat, millaisista ihmismassoista hippiliikkeessä oli kyse.

Woodstock-festivaali
Woodstockissa ehti sataa ja paistaa. Välillä yleisömeri velloi mudassa. Kuva: Elliott Landy / AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasan 40 vuotta sitten maanviljelijä Max Yasgurin tilalla järjestettiin kaikkien aikojen kuuluisin rockfestivaali. Kolmipäiväisessä Woodstockissa esiintyivät Canned Heat, Johnny Winter, Janis Joplin, Jefferson Airplane, Sly & The Family Stone, Santana, Jimi Hendrix ja kolmisenkymmentä muuta artistia. Festivaali keräsi satoja tuhansia ihmisiä kuuntelemaan rockin legendaarisimpia nimiä, joidenkin arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa.

Juhlakesän kunniaksi Woodstockin keikkatallenteet on kasattu myyntiin kuuden cd-levyn paketiksi, ja osa festivaalin esiintyjien kuten Grateful Deadin ja The Bandin jäsenistä soittaa parhaillaan Yhdysvalloissa yhteiskiertueella.

Woodstockiin odotettiin noin 50 000:tta vierasta. Kun hippikansaa tulvi paikalle moninkertaisesti, järjestäjät luopuivat lipunmyynnistä ja päästivät ihmiset sisään ilmaiseksi.

Samat soinnut valtaavat Bethelin

Sanomalehti The New York Timesin kolumnisti Jon Pareles, yksi Woodstockissa paikalla olleista, muistaa tapahtuman onnellisena loppuna 1960-luvulle. Opiskelijat, taiteilijat, työläiset – ja LSD-narkomaanit – kerääntyivät yhteen, rakastivat ja poistuivat rauhanomaisesti. Onnellinen loppu oli samalla alku jollekin muulle.

- Woodstockin nuoret tunnistettiin pian kuluttajien armeijaksi, jota markkinat eivät enää väheksyisi. Heille olisi paljon enemmänkin myytävää kuin sätkäpaperia ja LP-levyjä, Pareles kirjoittaa.

Woodstockia ei nimestään huolimatta järjestetty sennimisellä paikkakunnalla, vaan suunnitelmanmuutokset veivät sen 76 kilometrin päähän Betheliin. Heroes of Woodstock -kiertue osuu tänään juuri samaan paikkaan, mutta mitään mullistavaa joukkokokoontumista ei juhlapäiväksi ole järjestetty. Kymmenen vuotta sitten sitä yritettiin, mutta rahastuksen haistanut yleisö ryhtyikin mellakoimaan ökykalliiden hintojen takia.

Suosittelemme