Hyppää sisältöön

Chili-innostus leviää Suomessa

Kiinnostus chilikasveihin on kasvussa. Maustepaprikan kotikasvatus on yhä suositumpaa ja kasvin terveysvaikutukset herättävät kiinnostusta. Jo lähes tuhatjäseninen Suomen Chiliyhdistys kokoontuu viikonloppuna Lahteen, jossa luvassa on mm. maailman tulisimman chilin syömiskilpailu.

Janne Alatalo
Chiliyhdistyksen puheenjohtaja ja oma suosikki, Naga Morich Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Maustepaprikan saatavuus ja lajikkeiden määrä on lisääntynyt elintarvikeliikkeissä, mutta suomalaisilla olisi vielä paljon opittavaa chilin käytössä. - Chiliä voi laittaa kaikkii kotiruokiin, hernekeitosta mummon lihapulliin, valistaa yhdistyjsen puheenjohtaja, lahtelainen Janne Alatalo.

Maustepaprikan tulisuuden tekee ainesosa kapsaisiini, joka antaa ruokaan vain poltetta, ei makua. - Sitten on olemassa erikseen chilit, joista irtoaa myös makuja, Alatalo kertoo.

Äijien laji

Chiliyhdistyksessä on vajaa tuhat jäsentä ja määrä kasvaa jatkuvasta. Erityisesti kotikasvatus herättää kiinnostusta. - Jäsenet saavat liittyessään yhditykseen eri chililajikkeiden siemeniä ja pääsevät näin heti kokeilemaan chilin kasvatusta, Alatalo sanoo.

Chili on miesten maailma. Yhdistyksen jäsenistä peräti 90 prosenttia on uroita. - Siinä on kai jotain äijämäistä, ehkä se tulee näistä chilin syömiskisoista se mielikuva, Alatalo pohtii.

Laihduttajan mauste

Chilillä tiedetään olevan hyviä terveysvaikutuksia, joita kaikkia ei vielä tunneta. Kasvissa on mm. suuri määrä C-vitamiinia. Tutkimusten mukaan chili voi ehkäistä aikuisiän diabetesta, toisaalta sillä voidaan korvata myös suolaa ruuassa.

- Laihduttajalle maustepaprikaa voi myös suositella, tulista chiliä syötyään huomaa kuinka lämpöä leviää koko kehoon ja aineenvaihdunta kiihtyy, Alatalo valottaa.

Suosittelemme sinulle