Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Säästökello oli turkulainen keksintö

Tiedätkö mikä on säästökello? Vekotin keksittiin Turussa, ja se oli käytössä 1920-luvulta alkaen nelisenkymmentä vuotta. Säästökello ja paljon muuta on esillä Luostarinmäen Käsityötaidon päivillä nyt loppuviikolla.

Veikko Ahoniemi asettelee kolmen vuosisadan kelloja pöydälle. Suurin kello on Turussa kehitelty säästökello.
Veikko Ahoniemi asettelee kolmen vuosisadan kelloja pöydälle. Suurin kello on Turussa kehitelty säästökello. Kuva: YLE/ Lassi Lähteenmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Säästökello on eräänlainen kellon ja säästöpossun risteytys. Kelloon pitää sujauttaa kolikko joka päivä, jotta se ei pysähtyisi. Kellon antoi käyttäjälle vakuutusyhtiö, joka varmisti tällä tavalla, että asiakkaalla on vakuutusmaksun verran rahaa tallella. Kellon kävi tyhjentämässä vakuutusyhtiön virkailija.

Säästökello ja monenlaisia muita kelloja on esillä 19.-23. elokuuta Luostarinmäen käsityöläismuseon Käsityötaidon päivillä.

Paikalla on perjantaista sunnuntaihin myös kelloasiantuntija Veikko Ahoniemi Suomen Kellomuseosta. Hänelle voi tuoda omia kelloja arvioitavaksi.

Turku on ollut merkittävä kaupunki suomalaisten kellojen valmistuksessa ja uusien virtausten tuojana, sanoo Ahoniemi.

30 ammattia esillä

Käsityötaidon päivillä on pitkät perinteet. Tänä vuonna museon tiloissa esitellään 66. kerran vanhoja työtapoja. Esittelyssä on tänä vuonna 30 ammattia.

Luostarinmäessä työskentelee mm. savenvalaaja, haarukkavirkkaaja, kehrääjä, viulunrakentaja, kintaantekijä, sokerileipuri, puuseppä, kimpiastian tekijä, nyplääjä, paperiruusun tekijä, turkisompelija ja satulaseppä.

Suosittelemme sinulle