Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Opesta tulee erotuomari jalkapallon EM-kisoissa

Luokanopettaja Kirsi Heikkinen vaihtaa karttakepin erotuomarin pilliin jalkapallon naisten EM-kisojen ajaksi. Pirkkalalainen on ainoa suomalainen erotuomari suurturnauksessa. Heikkisen ura jalkapallotuomarina alkoi kuitenkin sattumalta.

jalkapalloerotuomari Kirsi Heikkinen
Jalkapalloerotuomari ja luokanopettaja Kirsi Heikkinen työpaikallaan tamperelaisen Olkahisten koulun miniareenalla Kuva: YLE Tampere
Avaa Yle-sovelluksessa

Koulupäivän jälkeen tamperelaisen Olkahisten koulun pihamaalla toisen luokan oppilaat heiluttavat kättään opettajalleen Kirsi Heikkiselle.

Uuden lukuvuoden koulutyö on saatu jo hyvään vauhtiin, mutta opettaja on jäämässä pariksi viikoksi sivuun koulutyöstä. Hän on tuomitsemassa otteluita Suomessa järjestettävissä naisten jalkapallon EM-kisoissa.

- Opettajan roolista erotuomarin tehtäviin hyppääminen ei ole mikään mahdottoman suuri loikka. Näissä töissä on varsin paljon yhteisiä piirteitä. Luovuutta tarvitaan molemmissa rooleissa, Kirsi Heikkinen toteaa.

Ura jalkapallotuomarina alkoi messuilta

Jalkapalloa aktiivisesti 11 vuotta pelanneen Kirsi Heikkisen tuomarinura sai alkusysäyksensä liikuntamessuilta. Hän oli mukana tapahtumassa oppilaidensa kanssa ja täytti puolihuolimattomasti Tampereen erotuomarikerhon sääntötestin.

- Sain siitä parhaat pisteet. Pian puhelin soi ja minua kysyttiin mukaan erotuomarikurssille, Heikkinen kertaa uransa alkuvaiheita.

Nykyään Kirsi Heikkinen puhaltaa naisten kotimaisia ja kansainvälisiä otteluja sekä miesten kakkosdivisioonan pelejä.

- Viime vuonna ulkomailla tuli oltua noin kahdeksankymmentä päivää ja siihen tulevat päälle vielä kotimaan pelit. Tämä on kuitenkin loistava vastapaino normaalille päivätyölle.

EM-kisat tärkeä oppimistapahtuma

Naisten jalkapallo on Kirsi Heikkisen kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin harppauksin. Kansainvälisiä otteluja puhaltava erotuomari on jatkuvan seurannan alla.

- Tuomarin työtä tarkkaillaan mm. videoanalyysien avulla. Lisäksi tuomarien henkiseen valmistautumiseen kiinnitetään huomiota. Meidät tuomarit yritetään saada yhtä hyvään iskuun kuin pelaajatkin.

Edellisissä naisten EM-kisoissa 2005 Kirsi Heikkinen istui katsomossa ja kannusti Suomea kisaturistina. Nyt hän juoksee kentälle tuomitsemaan naisten EM-kisojen otteluita.

- Kova turnaus on tulossa. Mukana on paljon kokeneita tuomareita. Minulle tämä on myös tärkeä oppimiskokemus.

Tavoitteena miesten Veikkausliiga

EM-kisojen loppuottelu pelataan 10. syyskuuta. Loppuottelun tuomitseminen on käväissyt myös Kirsi Heikkisen mielessä, mutta jalat pysyvät tiukasti maan pinnalla.

- Se on hieno haave ja kokemus olisi varmasti upea. On kuitenkin mahtavaa olla mukana jo pelkästään tässä EM-turnauksessa.

Tavoitteita löytyy myös turnauksen jälkeiseen aikaan. Nyt miesten kakkosdivarissa pelejä puhaltavalla Heikkisellä on haave tuomita otteluja myös korkeammalla tasolla.

- Haaveita voi olla vaikkapa Veikkausliigasta. Katsotaan koska ne käyvät toteen. Sen näyttää aika, Kirsi Heikkinen pohtii naisten EM-turnauksen alla.

Suosittelemme