Hyppää sisältöön

Venäläistä avantgardea väärennetään ennätystahtiin

Isossa-Britanniassa huutokauppahuoneistot ovat huomanneet etenkin venäläisen taiteen väärennösten lisääntyneen viime vuosina, kirjoittaa The Independent -lehti. Myös Suomessa suljettiin vastikään venäläisen avantgarden näyttely väärennysepäilyjen vuoksi.

The Independentin haastattelema venäläiseen taiteeseen keskittyneen MacDougall's-huutokauppakamarin asiantuntija William MacDougall sanoo, että jopa yli puolet huutokauppaan tarjotuista teoksista on väärennöksiä. MacDougallin mukaan erityisesti venäläisen taiteen suhteen väärennökset ovat suuri ongelma.

- Tarjolla on enemmän väärennöksiä kuin aitoja töitä. Hylkäämme puolet meille tarjotuista töistä aitousepäilyjen takia. Erityisen vaikeaa on aitouden todentaminen 1920-luvun avantgarde-taiteen suhteen, MacDougall sanoo.

Yksi ongelmista on se, ettei vuosisadan alun venäläistä taidetta ole dokumentoitu yhtä tarkoin kuin muualla länsimaissa. The Independentin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan venäläiset uusrikkaat ovat myös luoneet taideväärennöksille otolliset markkinat halutessaan ostaa "kansallista perintöään" takaisin.

Venäläisteosten väärennökset tuttuja myös Suomessa

Myös Turussa venäläisen avantgarden näyttely jouduttiin sulkemaan väärennysepäilyn takia. Kohu Wäinö Aaaltosen museon kesänäyttelyn tiimoilla alkoi heinäkuun puolivälissä, kun taidekriitikko Otso Kantokorpi esitti epäilyn näyttelyssä esillä olleiden Aleksandr Rodtsenkon teosten alkuperästä.

Museo päätti vetää 14 Rodtsenkon nimiin signeerattua teosta näyttelystä. Myöhemmin paljastui vielä, että myös näyttelyyn kuuluvien Vladimir Tatlinin teosten alkuperää on syytä epäillä.

Suosittelemme sinulle