Hyppää sisältöön

Puolalaiskellarissa pölyttyi satavuotiaita elokuvia

Useita 1900-luvun alun elokuvia on löytynyt eteläpuolalaisesta kellarista. Joukossa on muun muassa harvinaisia ruotsalaisia ja saksalaisia filmihelmiä.

Puolan kansallisen elokuva-arkiston mukaan Sosnowiecissa seurakunnan kiinteistön kellarista löydettiin metallilaatikoittain elokuvia, jotka nyt puhdistetaan, katsotaan, tunnistetaan ja arkistoidaan. Osa nauhoista on tosin jo nyt osoittautunut ilahduttaviksi löydöiksi.

Metallilaatikoista paljastui esimerkiksi ruotsalainen Gränsfolken, 1913 valmistunut Mauritz Stillerin elokuvaversio ranskalaisen Emile Zolan romaanista. Suomessa elokuvan esittäminen kiellettiin.

Toisena aarteena Puolan elokuva-arkisto pitää vuoden 1932 saksalaisteosta Zwei Himmelblaue Augen. Myös Sherlock Holmes -seikkailusta Baskervillen koira löytyi saksalaisversio vuodelta 1929, samoin Saksasta on 1913 valmistunut Otto Rippertin osittain säilynyt elokuvalöytö. Rippert työskenteli usein legendaarisen ohjaaja-käsikirjoittaja Fritz Langin kanssa.

Puolan elokuva-arkisto pääsee tutustumaan lisäksi italialaisiin ja amerikkalaisiin keloihin, jotka olivat pölyttyneet kellarissa vuosikymmeniä.

Suosittelemme sinulle