Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Ulkomaiset mansikanpoimijat muuttaisivat pysyvästi Suomeen

Vähintään puolet ulkomaalaisista mansikanpoimijoista olisi kiinnostunut muuttamaan pysyvästi Suomeen. Suonenjoen seudulla tehdyn tutkimuksen mukaan joka kymmenes marjanpoimija oli jo yrittänyt etsiä vakituista työtä Suomesta.

Herajärven mansikkatila työllistää nuoria mansikanpoimijoita.
Mansikat kypsyvät tänä kesänä vain kunnon kastelujärjestelmällä. Kuva: YLE Antti Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkimukseen haastateltiin viime kuussa noin kymmenesosa Suonenjoen seudun vajaasta 3000:sta marjanpoimijasta. Poimijoista 90 prosenttia oli ulkomaalaisia. Heistä valtaosa tuli Venäjältä, vajaa neljännes Ukrainasta.

Lähes kaksi kolmasosaa ulkomaalaisista poimijoista oli alle 25-vuotiaita ja kotimaassaan yksin asuvia. Opiskelijoita oli 40 prosenttia, opettajia neljätoista prosenttia poimijoista. Muista ammateista tavallisimpia olivat kaupan ja rakennusalan työntekijä. Marjatiloille työhön tulleiden ammattikirjo oli kuitenkin laaja. Joukossa oli lääkäreitä, atk-suunnittelijoita, lakimiehiä ja toimittajia.

Pysyvästi Suomeen muuttaminen kiinnosti koulutustaustasta tai ammattiasemasta riippumatta vähintään joka toista haastateltua. Suomessa houkutti korkea palkkataso ja turvallinen ympäristö. Maahanmuuton rajoituksiksi koettiin kieli- ja kulttuuriongelmat sekä yhteydenpito sukulaisiin.

Tutkimuksen tilaaja oli Itä-Suomi aktiivisen maahanmuuttopolitiikan pilottialueeksi- hanke. Se on Etelä-Savon, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteishanke.

Suosittelemme sinulle