Poliisi on käynnistänyt IRC-galleriassa kokeilun, jossa tiettyjen helsinkiläiskoulujen oppilaat voivat ilmoittaa kiusaamisesta internetin välityksellä. Netti-ilmoittelu on osoittautunut tarpeelliseksi - ilmoituksia kiusaamisesta tuli heti koulujen alettua.
- Viestit koskevat kiusaamista ja muita rikosepäilyjä. Poliisi tekee niistä nyt esitutkinnan, IRC-Galleriassa päivystävä ylikonstaapeli Mikko Manninen kertoo.
Mannisen mukaan kokeilun tarkoituksena on madaltaa nuorten kynnystä ottaa poliisiin yhteyttä. Tämän allekirjoittavat myös yhden nettikokeiluun osallistuvan koulun eli Helsingin Kruunuhaan yläasteen oppilaat.
- On se hyvä asia. On helpompaa kirjoittaa esimerkiksi kiusaamisesta kuin sanoa siitä jollekulle suoraan, sanovat seiskaluokkalaiset Martin ja Anton.
Facebook-profiili pehmentää julkisuuskuvaa
IRC-gallerian ohella poliisi on luonut profiilin Facebookiin. Poliisin lisäksi Facebookissa vaikuttaa myös kirkko, puolustusvoimat löytyy puolestaan IRC-Galleriasta.
Mistä moinen yhteisösivusto-innostus? Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen arvioi, että kaukaisiksi ja jähmeiksi mielletyt organisaatiot hakevat näin pehmeämpää ja vuorovaikutteisempaa imagoa.
- Facebookissa on toki pakko olla senkin takia, että ei jää paitsi ihmisten huomiosta. Nykyisessä kilpailuyhteiskunnassa kaikesta kisataan, myös näkyvyydestä, Karvonen summaa.
Kun virkavalta on yhä näkyvämmin esillä suosituilla keskustelufoorumeilla, tulee mieleen myös ajatus entistä tehokkaamasta isoveli valvoo -systeemistä. Siitä ei ole kuitenkaan kyse, vakuuttaa ylikonstaapeli Manninen.
- Tarkoitus ei ole kytätä ihmisten tekemisiä. Poliisi on facebookissa, koska se on loistava keino tavoittaa paljon ihmisiä. Emme me aio jäädä poliisiautoon yrmeästi istuskelemaan ja yhteydenottoja odottamaan, Manninen sanoo.