Hyppää sisältöön

Myymättä jääneet vaatteet hyväntekeväisyyden sijasta kaatopaikalle

Vaateliikkeet eivät mielellään lahjoita myymättä jääneitä vaatteita hyväntekeväisyysjärjestöille. Monet kaupat vievät uudet, mutta ostajille kelpaamattomat vaatteet mieluummin kaatopaikalle tai tuhoavat ne.

Ämmässuon kaatopaikka
Kuva: YLE

Vaatteiden tuotantoa ja kauppaa tutkinut Tampereen teknillisen yliopiston professori Heikki Mattila arvioi, että vaatekauppoihin toimitetuista vaatteista jopa viisi prosenttia saattaa jäädä myymättä.

Turun Sanomien mukaan Pelastusarmeijan, UFFin ja SPR:n tapaiset avustusjärjestöt ottaisivat mielellään myymättömät vaatteet vastaan, mutta monikaan liike ei ole siihen halukas. Muotikaupan liiton toimitusjohtajan Yrjö Gorskin mukaan syynä on yrityksen maine.

- Ei ole ylvästä todeta, että ostot ovat niin huonoja, että joudutaan pitämään useita alennusmyyntejä ja vielä sen jälkeen lahjoittamaan tuotteita pois, Gorski arvioi.

Yritykset eivät ole halukkaita kertomaan hävikistään ja mahdollisesta osallistumisestaan hyväntekeväisyyteen. Tutkittua tietoa kaatopaikoille, hyväntekeväisyyteen tai tuhottaviksi päätyvien vaatteiden määrästä ei ole.

Suosittelemme sinulle