Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Internet haastaa perinteisen median

Internetin merkitys uutiskanavana kasvaa jatkuvasti ja nopeasti. YLE Uutisten 50-vuotisjuhlissa internetin osuutta uutisoinnissa pohtivat Zipipopin toimitusjohtaja Helene Auramo ja TNS-gallupin digitaalisen median yksikönjohtaja Seppo Roponen.

Seppo Roponen, Helene Auramoja  Jussi-Pekka Rantanen
Tomittaja Jussi-Pekka Rantanen haastatteli Zipipop-yrityksen toimitusjohtaja Helene Auramoa ja TNS Gallupin yksikönjohtajaa Seppo Roposta YLEn TV-uutisten 50-vuotisjuhlassa. Kuva: Derrick Frilund / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median asiantuntija ja Zipipopin toimitusjohtaja Helene Auramo pitää tärkeänä paikallisuutisoinnin roolia.

- Tällä hetkellä on havaittavissa, että ihmiset alkavat kirjoittaa uutisia itse ja tuovat kuvia sekä videoita tapahtumista. Jos on lento-onnettomuus, ihmiset ottavat siitä heti valokuvia ja videoita sekä kirjoittavat juttuja, jotka lähtevät leviämään nopeasti eri kanavia kautta.

Auramon mukaan internet haastaa perinteisen tiedonvälityksen, sillä osa uutisista leviää nopeasti esimerkiksi mikroblogeissa, kuten Twitterissä. Auramo kuitenkin muistuttaa, että toimittajat ovat vapaita poimimaan juttuja ja jalostamaan niistä laajempia uutisia.

- Periaatteessa on vaikea ennustaa, mitä uutiset ovat isoja. Jossakin kadulla saattaa olla iso uutinen se, että sinne tulee uusi ravintola. Silloin joku kadulla asuva henkilö voi mennä tekemään siitä jutun. Sitä kautta toimittajat voivat poimia uutisen ja päättää, että tehdään siitä isompi juttu.

Internetin rajaton uutistarjonta

TNS-gallupin digitaalisen median yksikönjohtajan Seppo Roposen mukaan kansalaislähtöinen media on ilmiönä mielenkiintoinen mutta ei ongelmaton.

- On tullut ilmi, että internet on demokraattinen media. Kaikki ovat siellä rintarinnan kulkemassa. Sen seurauksena yhä useampi mediankuluttaja on tilanteessa, jossa on vaikea arvioida, kuka tuottaa minkäkin tasoista tietoa ja kuinka tärkeitä mitkäkin uutiset ovat.

Roposen mielestä kansalaiset tarvitsevat luotettavaa mediaa, joka valitsee parhaista uutisista tärkeimmät ja luotettavimmat.

- Kun katsotaan kuluttajien ajankäyttöä ja sitä, mihin ihmiset haluavat käyttää aikaa niin moni ei halua opetella, mikä on luotettava uutiskanava vaan he tarvitsevat ehdottomasti yhden luotettavan tahon, johon uskoa ja nojata.

Auramo luottaa kuitenkin nettiyhteisön voimaan ja hänen mielestään luotettavia uutisia voi tehdä myös yhteisön voimin.

- Tietynlaiset asiantuntijat voivat kommentoida uutisia ja heitä nostetaan esille. Sellaiset palvelut, missä arvioidaan asiantuntijoiden luotettavuutta niin heidän sanomisensa saadaan esiin.

Uutisten kiinnostavuus klikkauksista kiinni

Roposen mukaan uutisten siirtyminen internetiin on muuttanut uutistoimitusten toimintaa. Hänen mielestään uutiset ovat hakeutuneet populaarimpaan suuntaan.

- Varsinkin uutisanalyyttisyys on säpäsyttänyt itseäni eli tällä hetkellä äärimuodossaan uutistoimitukset etsivät herkullisia ja hekumallisia otsikoita, joilla saadaan ihmisiä klikkaamaan uutisia.

Auramo korostaa, että uutisjuttujen juurien löytäminen tulee entistä tärkeämmäksi.

- Pelkkä otsikko ja sitaatit eivät enää riitä vaan pitää olla linkki, mahdollisesti julkisuuden henkilön blogiin, missä on kirjoitettu aiheesta. Toimittaja voi etsiä omasta mielestään tärkeimmät pointit, mutta yhteisön voimin voidaan arvioida, onko kommentti hyvä ja silloin ei tarvitse lukea huonoja kommentteja.

Suosittelemme sinulle